Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο υπέρβαρος πληθυσμός στον πλανήτη κυμαίνεται στα δύο δισεκατομμύρια, με τα 650 εκατομμύρια να βρίσκονται στο φάσμα της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία και ένα από τα βασικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, με τη νόσο να πλήττει πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και να αποτελεί κύρια αιτία για σειρά συννοσηροτήτων όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπνική άπνοια, το μεταβολικό σύνδρομο και η στεφανιαία νόσος.

Τόσο ο ΠΟΥ όσο και οι ειδικοί από την ιατρική κοινότητα επισημαίνουν πως τα στατιστικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η νοσογόνος παχυσαρκία δύσκολα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής (άσκηση, διατροφή) και, αφ’ ης στιγμής εγκατασταθεί, μονόδρομος για την καταπολέμησή της είναι το χειρουργείο, δηλαδή οι βαριατρικές επεμβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην απώλεια κιλών και τη διατήρηση του νέου σωματικού βάρους.

Γιατί χρειάζεται τη ζυγαριά ο ενδιαφερόμενος για συμβόλαιο υγείας;

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της παχυσαρκίας, η ήπια μορφή της οποίας ξεκινά στον ΔΜΣ 30-34. Ωστόσο, οι βαριατρικές επεμβάσεις συστήνονται σε περιπτώσεις που ο ΔΜΣ είναι πάνω από 40 (νοσογόνος παχυσαρκία) ή πάνω από 35 (σοβαρή παχυσαρκία) καθώς και όταν υπάρχουν συννοσηρότητες.

Δεδομένου ότι στο σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών συμβολαίων που κυκλοφορούν στην αγορά η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συγκαταλέγεται στις εξαιρέσεις -δεν καλύπτεται δηλαδή-, το ύψος και το βάρος του ενδιαφερόμενου προς ασφάλιση αλλά και των μελών της οικογένειάς του, εφόσον ενδιαφέρεται για οικογενειακό πρόγραμμα, θα αποτελέσουν βασική πληροφορία για τις εταιρείες, όπως και εάν υπήρξαν μεταβολές στο βάρος. Οι αρμόδιοι κάθε εταιρείας θα συνυπολογίσουν τα στοιχεία και θα αποφασίσουν αν θα δεχθούν ή αρνηθούν τη σύναψη συμβολαίου. Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποφύγει την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων.

Τα σωτήρια «παραθυράκια»

Στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης υπάρχει μεγάλο εύρος συμβολαίων υγείας τα οποία, μολονότι εξαιρούν τις οιεσδήποτε θεραπείες της παχυσαρκίας από τις καλύψεις, αφήνουν ένα «παραθυράκι» για τις περιπτώσεις που η πάθηση με συγκεκριμένες τιμές ΔΜΣ αποτελέσει απειλή για την εκδήλωση άλλων παθήσεων σε διάφορα συστήματα του οργανισμού και αποζημιώνουν υπό όρους και προϋποθέσεις.

Ενδεικτικά, υπάρχει συμβόλαιο που θα προβεί στην παραπάνω ενέργεια εφόσον ο ΔΜΣ είναι άνω του 40 με αποδεδειγμένες συννοσηρότητες ή κίνδυνο εκδήλωσής τους εξαιτίας της νοσογόνου παχυσαρκίας, με την προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει ειδικό έγγραφο από εγκεκριμένα κέντρα που να πιστοποιεί ότι επιχείρησε την απώλεια βάρους χωρίς ιατρική παρέμβαση και απέτυχε.

Διαβάστε επίσης

Μάθετε όλα όσα καλύπτουν τα ασφαλιστήρια υγείας για τη νοσηλεία σας

Έξι παροχές που δεν πρέπει να λείπουν από το ασφαλιστικό σας συμβόλαιο

Αυτές είναι οι τρεις πιο σημαντικές ερωτήσεις για τα προγράμματα υγείας