Βλέποντας την φωτιά να εισβάλλει στα σπίτια και τους ανθρώπους να προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια – που δυστυχώς ακόμη καίνε –  ένα βασικό ερώτημα προκύπτει στην ασφαλιστική καθημερινότητα: Η Πυρκαγιά από Δάσος καλύπτεται στο συμβόλαιο του σπιτιού;

«Η ασφάλιση κατοικίας περιλαμβάνει την φωτιά, τους κεραυνούς και τις εκρήξεις. Πρόκειται για τις βασικές καλύψεις του συμβολαίου πυρός» εξηγεί στο ygeiamou ο πιστοποιημένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής κύριος Δημήτρης Καραδήμος. Εξηγεί επίσης σε όσους επιθυμούν να ασφαλίσουν την κατοικία τους ότι η ασφάλιση γίνεται βάσει της κατασκευαστικής αξίας της κατοικίας και όχι της εμπορικής της αξίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αποζημίωσης ο ασφαλιζόμενος αποζημιώνεται με σκοπό να επανακατασκευάσει το κατεστραμμένο του σπίτι και όχι να αγοράσει καινούργιο σπίτι. Πρόκειται για μια βασική διαφοροποίηση που ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής καλείται να εξηγήσει σε κάθε υποψήφιο αγοραστή.

Στους κλάδους ασφαλίσεων κατά ζημιών συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος «Πυρκαγιά και στοιχεία της Φύσεως».

Ο Κλάδος Πυρός αναφέρει κάθε ζημιά που υφίστανται τα ασφαλισμένα αγαθά από πυρκαγιά, έκρηξη, θύελλα, στοιχεία της φύσης, καθίζηση εδάφους και άλλες παροχές, που αναφέρονται ρητά μέσα στα συμβόλαια ως καλυπτόμενες (ή ορισμένες εξαιρούνται)

Η ασφάλιση πυρός καλύπτει το περιεχόμενων των κατοικιών ή της επιχείρησης αλλά και τις φθορές που μπορεί να υποστεί το κτίσμα ενώ δημιουργούνται έμμεσες οικονομικές απώλειες όπως είναι η καταστροφή της κατοικίας ή η απώλεια εισοδήματος από καταστροφή σε επαγγελματικό χώρο και η γενικότερη απώλεια της περιουσίας.

Η ασφάλιση πυρός είναι ένα κρίσιμο προστατευτικό μέτρο του οποίου το κόστος είναι αμελητέο μπροστά στο ανυπολόγιστο κόστος της καταστροφής από μια πυρκαγιά.

Σημειώνεται ακόμη ότι κατά τη συμπλήρωση της φόρμας για την ασφάλιση πυρός της κατοικίας ο ασφαλισμένος καλείται να απαντήσει με ειλικρίνεια ορισμένα καίρια ερωτήματα που θα καθορίσουν μεταγενέστερα το μέγεθος της αποζημίωσής του σε περίπτωση καταστροφής από πυρκαγιά. Πρόκειται για ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων την απόσταση της οικίας του από χώρους όπως πρατήρια καυσίμων ή δάση.

Ωστόσο στη χώρα μας οι ασφαλίσεις κατοικίας εξακολουθούν να μην αποτελούν προτεραιότητα των ασφαλισμένων και το κόστος μιας τέτοιας επιλογής δυστυχώς είναι μεγάλο και γίνεται αντιληπτό μετά από τεράστιες φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές όπως αυτή που βιώνουμε αυτές τις μέρες στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη

Ασφάλιση – Φυσικές καταστροφές: Οι καλύψεις που «οχυρώνουν» τους κόπους σας

Ασφάλιση Κατοικίας: Κίνηση – κλειδί με χαμηλό κόστος