«Στροφή» στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) έκαναν το 2020 πολλοί Έλληνες, με τον αριθμό των ασφαλισμένων σε αυτά να είναι αυξημένος έναντι του αμέσως προηγούμενου χρόνου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο συνολικός αριθμός τους αυξήθηκε σε 160.900 στο τέλος του 2020 από 159.287 στο τέλος του 2019, εκ των οποίων οι 112.324 ήταν ενεργά μέλη των Ταμείων, οι 23.213 ανενεργά μέλη με θεμελιωμένα δικαιώματα και οι 25.363 συνταξιούχοι. Όσον αφορά στη συνολική αξία του ενεργητικού τους, αυτή ανήλθε σε 1.702 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021 έναντι 1.698 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1.483 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020.

Υπενθυμίζεται πως τα ΤΕΑ συστήνονται από επαγγελματικούς κλάδους και έχουν σκοπό την παροχή επαγγελματικής προστασίας, πέραν της παρεχόμενης από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, για τους ασφαλιστικούς κινδύνους γήρατος, θανάτου, αναπηρίας, επαγγελματικού ατυχήματος, ασθένειας και διακοπής της εργασίας. Χορηγούν παροχές σε είδος ή σε χρήμα που καταβάλλονται περιοδικώς ή εφάπαξ, ενώ υπάγονται σε πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε σχέση με τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών (σ.σ. όλες οι εισφορές – τακτικές, έκτακτες, προς κάλυψη λειτουργικών εξόδων κ.λπ. – είναι αφορολόγητες, ενώ το ίδιο ισχύει και για την παροχή σε μορφή εφάπαξ. Ως σύνταξη φορολογείται κανονικά, με βάση την κλίμακα εισοδήματος).

Παράλληλα, έχουν προαιρετικό χαρακτήρα. Ο ασφαλισμένος, δηλαδή, υποβάλλει αίτηση και στις δύο περιπτώσεις (προαιρετική υπαγωγή), μία εταιρία, ωστόσο, δύναται να αρνηθεί τελικώς την ένταξή του βάσει δικών της κριτηρίων (έλεγχος των κινδύνων που απορρέουν από την ένταξη του εν λόγω ασφαλισμένου σε κάποιο πρόγραμμα). Μία τέτοια άρνηση ενδέχεται να αφορά σε συγκεκριμένες ασθένειες ή υποτροπές αυτών ή/και σε έντονες δραστηριότητες, όπως επικίνδυνα σπορ και άλλες.

Παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς τονίζουν στο ygeiamou.gr πως δεν υφίσταται κίνδυνος για τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων εξαιτίας των επενδύσεων, δεδομένου ότι υιοθετείται κάθε βέλτιστη πρακτική για να μετριαστεί ο κίνδυνος των αγορών. Για παράδειγμα, η διαχείριση των επενδύσεων περιλαμβάνει επενδυτικά όρια για την προστασία των ασφαλισμένων, ήτοι:

  • έως 5% σε στοιχεία μη διαπραγματεύσιμα σε οργανωμένες αγορές, έως 5% σε μετοχές της χρηματοδοτούσας επιχείρησης,
  • έως 70% σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα,
  • έως 30% σε ξένο νόμισμα κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η αξία των τοποθετήσεων σε μερίδια επενδυτικών οργανισμών διαμορφώθηκε σε 407 εκατ. ευρώ από 406 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 298 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 23,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι 20,1% το α’ τρίμηνο του 2020. Αντιστοίχως, η αξία των τοποθετήσεων σε μετοχές και άλλα μέσα κυριότητας αυξήθηκε σε 292 εκατ. ευρώ από 279 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 143 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου αυξήθηκε σε 17,2% από 16,4% το προηγούμενο τρίμηνο και 9,7% το α’ τρίμηνο του 2020.

Διαβάστε επίσης

Επαγγελματικά ταμεία: Πόσα λειτουργούν και ποια είναι στα σκαριά

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Αποταμίευση: Τέσσερα πλεονεκτήματα των επενδυτικών προγραμμάτων