Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Επιτροπής Ζωής και Συντάξεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η αύξηση έφθασε το 0,3% στο σύνολο, με τα ομαδικά να ήταν εκείνα που ενισχύθηκαν περισσότερο, με +2,6% έναντι +0,3% των ατομικών. Οκτώ στα δέκα ομαδικά δε, αφορούσαν σε προγράμματα εργαζομένων (με 18,2% συνταξιοδοτικά και μόλις 2,5% δανειοληπτών), γεγονός που στελέχη της αγοράς αποδίδουν στην διαπίστωση από πλευράς, τόσο των ίδιων, όσο και των επιχειρήσεων, ότι πρόκειται για μία λύση επωφελή και για τις δυο πλευρές ( win win). Κι αυτό γιατί:

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν σε αυτά και άτομα της οικογένειάς τους – γυναίκα, παιδιά – πληρώνοντας ένα, μικρό, συνήθως, αντίτιμο από τον μισθό τους. Σε εποχές, δηλαδή, σαν τις σημερινές, όπου το εθνικό σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης, εκείνοι έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν, τόσο στους ίδιους, όσο και στα αγαπημένα τους πρόσωπα, την φροντίδα που θα χρειαστούν σε περίπτωση ασθένειας. Τα ομαδικά προγράμματα, άλλωστε, καλύπτουν τα έξοδα, τόσο εντός, όσο και εκτός νοσοκομείου, σε ποσοστό περίπου 80%, που σημαίνει ότι η επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο περιορίζεται κάτω από το 20%, αφού υπάρχει και η συμμετοχή του Δημόσιου Ταμείου. Αξίζει να αναφερθεί πως οι αποζημιώσεις «άγγιξαν» το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα 805,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 2,5%, οφειλόμενη σε αύξηση 16,7% των αποζημιώσεων των ατομικών συμβολαίων και σε μείωση 23,9% των ομαδικών συμβολαίων.

Οι επιχειρήσεις δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο στους εργαζομένους τους να αυξήσουν την αποδότικότητά τους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα.
Επειδή, ωστόσο, η απόφαση της παύσης της ασφάλισης εναπόκειται στους εργοδότες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον ασφαλισμένο να βρεθεί χωρίς ασφάλιση. «Ένας εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί ή, για να πάρουμε το λιγότερο εφιαλτικό σενάριο σε εποχές πανδημίας, να συνταξιοδοτηθεί ή ακόμη και να αλλάξει εργασία», σχολιάζουν τα παραπάνω στελέχη και προσθέτουν: «Για να μην πιαστούν εξ απήνης μπορούν κάλλιστα να συνδυάσουν το ομαδικό με ένα ατομικό πρόγραμμα». Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν τι θα συμβεί: Θα μπορούν, δηλαδή, να «γυρίσουν» σε ένα ατομικό πρόγραμμα χωρίς να ξαναπεράσουν ιατρικό έλεγχο; Πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο ειδικότερα για τους άνω των 50 ετών ασφαλισμένους, οι οποίοι στατιστικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Διαβάστε ακόμη

Ιδιωτική ασφάλιση: Τι πρέπει να προσέξει ένας 20αρης και τι ένας 50άρης

Ασφάλιση Υγείας: Επτά σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν υπογράψετε