Κατά κοινή παραδοχή η ιδιωτική ασφάλιση υγείας επιλέγεται πρωτίστως για τα… δύσκολα. Για τις στιγμές εκείνες, δηλαδή, που ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει μία δύσκολη και συνάμα δαπανηρή νοσηλεία. Η αναγκαιότητά της, ωστόσο, γίνεται εμφανής και στις συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις, τις επεμβάσεις ρουτίνας, όπως συνηθίζουν να τις αποκαλούν οι γιατροί. Μία τέτοια είναι σίγουρα η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Πώς, λοιπόν, αποζημιώνουν οι εταιρίες τη συγκεκριμένη πάθηση; Ασφαλιστικά στελέχη επισημαίνουν στο ygeiamou.gr τα σημεία «κλειδιά» που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι:

1. Αρκετές εταιρίες καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας εφόσον έχει περάσει συγκεκριμένος χρόνος από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του συμβολαίου που μπορεί να κυμαίνεται από τους τρεις μήνες έως και το ένα έτος. Έστω, δηλαδή, ότι το πρόγραμμά σας ξεκίνησε να «τρέχει» αρχές Οκτωβρίου. Εάν η εταιρία, την οποία έχετε επιλέξει, ορίζει το τρίμηνο ως χρονική αναμονή για τις παθήσεις της χολής, τότε αυτό σημαίνει πως εάν χρειαστεί να πραγματοποιήσετε μία τέτοια επέμβαση κάποια στιγμή πριν τον Γενάρη εκείνη δεν θα είναι σε θέση να σας καλύψει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είστε εσείς αυτός που θα επιβαρυνθεί με τις δαπάνες νοσηλείας, σε περίπτωση που επιλέξετε την εισαγωγή σε κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Άλλες εταιρίες δεν αναφέρουν καθόλου την περίπτωση της επίμαχης χειρουργικής επέμβασης, γεγονός που σημαίνει ότι η αποζημίωση δίνεται κατά τη συνήθη πρακτική μετά το πέρας 30 ημερών. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μην προϋπήρχε της έναρξης του συμβολαίου (σ.σ. παράμετρος που θα μπορούσε να εξεταστεί με μία απλή ματιά στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου αλλά και μετά από ενδελεχή έρευνα του ιατρικού τμήματος της εκάστοτε εταιρίας).

2. Τα νοσοκομειακά προγράμματα είθισται να καλύπτουν το 100% των εξόδων σε περίπτωση που η νοσηλεία πραγματοποιείται σε συμβεβλημένο νοσοκομείο και ενόσω γίνεται παράλληλη χρήση του δημόσιου Ταμείου, ανεξαρτήτως από το ύψος της συμμετοχής. Έτσι, εάν οι συνολικές δαπάνες νοσηλείας – συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των ιατρών – ήταν, για παράδειγμα, 9.000 ευρώ, τότε τα περίπου 900 ευρώ θα καλύπτονταν από το δημόσιο Ταμείο και τα υπόλοιπα από την εταιρία, με συνέπεια ο ασφαλισμένος να μην πληρώσει τίποτα από την τσέπη του.

Η αποζημίωση αφορά στις δαπάνες νοσηλείας – συμπεριλαμβανομένων τυχόν επιπλοκών που θα απαιτήσουν την επανεισαγωγή στο νοσοκομείο, καθώς θεωρούνται ασφαλιστικά συνέχεια της ίδιας νοσηλείας – τις αμοιβές ιατρών και αναισθησιολόγων, τα έξοδα πριν και μετά το χειρουργείο κ.ο.κ. έως και την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του των ασθενών.

 

Διαβάστε επίσης:

Είστε 57άρης και θέλετε να ασφαλιστείτε; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αποζημίωση μετά από ατύχημα: Το ξέρατε ότι εξαρτάται από το «καλό» σας χέρι;

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να λείπουν από το συμβόλαιό σας