Το δικό τους σχέδιο, για την ασφαλή επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, φέρεται να επεξεργάζονται οι γονείς, μεγάλη μερίδα των οποίων «σκανάρει» την ασφαλιστική αγορά, αναζητώντας τα προγράμματα εκείνα, που θα εξασφαλίσουν στα παιδιά δύο απαραίτητα εφόδια: την υγεία και την αποταμίευση, ήτοι το μέλλον.

Όπως σημειώνουν στο ygeiamou.gr αρμόδιες πηγές, οι εταιρείες διαθέτουν σήμερα δύο ειδών προγράμματα για αποταμίευση:

Τα εγγυημένης λήψης: Αυτά, δηλαδή, που έχουν ένα μικρό – από 1,5% με 2% ετησίως – αλλά εγγυημένο επιτόκιο, γεγονός, που επιτρέπει στους γονείς να γνωρίζουν από σήμερα το ύψος των χρημάτων, που θα λάβει το παιδί τους στην 15ετία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το επίμαχο επιτόκιο υπολογίζεται με βάση το ποσό της μηνιαίας αποταμίευσης, αφού αφαιρεθούν, όμως, τα έξοδα της εταιρείας.

Τα επενδυτικά ή unit linked: Είναι τα προϊόντα, που, μολονότι δεν έχουν εγγυημένο επιτόκιο και, άρα, οι αποταμιευτές δεν γνωρίζουν το ποσό, που θα λάβουν στη λήξη, εντούτοις δίνουν καλύτερες αποδόσεις σε βάθος χρόνου. Κι αυτό γιατί, οι επενδυτικές επιλογές είναι πολλές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, με το επίπεδο του ρίσκου να διαμορφώνει ανάλογα και το ποσοστό της απόδοσης.

«Το σημαντικό και στα δύο προϊόντα είναι ότι συνοδεύονται από μία ασφάλιση, που εξασφαλίζει ότι εάν συμβεί κάτι κακό στον γονιό, είτε αναπηρία είτε ξαφνική απώλεια της ζωής, τα υπόλοιπα χρήματα, που θα αποταμίευε για λογαριασμό του παιδιού, αναλαμβάνει να τα αποταμιεύσει η ασφαλιστική εταιρεία. Εν ολίγοις, ασφαλίζεται το ασφάλιστρο», σημειώνουν οι παραπάνω πηγές. Έστω, δηλαδή, ότι ο γονιός αγοράζει ένα πρόγραμμα, διάρκειας 15 – 20 ετών, για το παιδί, ηλικίας πέντε ετών. Εάν στην επόμενη πενταετία του συμβεί κάτι, τότε η εταιρεία υποχρεούται να τον… αντικαταστήσει, συνεχίζοντας για το επόμενο διάστημα τις καταβολές, με αποτέλεσμα, το παιδί να λάβει το σύνολο των χρημάτων. Αυτή φέρεται να είναι και η πιο σημαντική διαφορά εν συγκρίσει με τις τραπεζικές καταθέσεις, συν το γεγονός ότι ο αποταμιευτής μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω σε τόκο.

Τα SOS: Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που πρέπει να προσέξουν οι γονείς, που σκέφτονται να αγοράσουν ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα, είναι να υπάρχει συμπληρωματική κάλυψη σε περίπτωση αναπηρίας ή απώλειας της ζωής. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουν ότι σε κάθε περίπτωση το παιδί θα λάβει το σύνολο των χρημάτων του.
Επιπλέον, θα πρέπει να υπολογίσουν με ακρίβεια το πραγματικό καθαρό όφελος. Να γνωρίζουν, δηλαδή, στα μεν, εγγυημένης λήψης πόσα είναι τα εσωτερικά έξοδα της εταιρείας και στα δε, unit linked ποιο είναι το κόστος, για να γίνουν οι εκάστοτε επενδύσεις. Πέρα από την κατανόηση για το που επενδύουν τα χρήματά τους, καλό θα ήταν να αναζητήσουν ευελιξία, όσον αφορά στην αύξηση ή μείωση του ασφαλίστρου.

Τα προγράμματα υγείας

«Με ποια λογική να μην κάνει ένας γονιός ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το παιδί του; Η αιτιολογία ότι είναι ακριβά δεν ισχύει, δεδομένου ότι κάποιος με 180 ευρώ/χρόνο μπορεί να ασφαλίσει το παιδί του για την υγεία, για νοσοκομειακή ασφάλιση, ώστε να επιλέξει το νοσοκομείο, που θα πάει. Επίσης, πολλοί γονείς είναι ανασφάλιστοι – ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν οφειλές προς τα ταμεία τους ή μακροχρόνια άνεργοι. Με 15 ευρώ/μήνα θα μπορούσαν να έχουν εξασφαλίσει την υγεία του παιδιού τους». Αυτό επισημαίνουν στο ygeiamou.gr παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, εστιάζοντας στα σημεία-κλειδιά, που πρέπει να πληροί ένα τέτοιο πρόγραμμα:

1ον: Εν αρχή ην… η αίτηση: Αυτή δεν πρέπει να γίνεται στο… πόδι και κυρίως όχι από πρόσωπα, που δεν έχουν εμπειρία από αποζημιώσεις. Το θέμα δεν είναι τόσο η υποβολή της αίτησης, όσο η καταβολή αποζημίωσης. «Με το να απαντάμε σε όλα όχι (από το εάν το παιδί έχει νοσηλευθεί μέχρι εάν παίρνει φάρμακα), δεν βοηθάει, δεδομένου ότι οι εταιρείες έχουν τον τρόπο να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες. Άρα, ο ασφαλισμένος πρέπει να γνωρίζει σε ποιες περιπτώσεις ενεργοποιείται 100% το συμβόλαιό του και ότι θα αποζημιωθεί.

2ον: Να υπάρχει νοσοκομειακή κάλυψη σε συγκεκριμένη θέση νοσηλείας. Όπως εξηγούν, η ασφάλιση καλό θα ήταν να περιλαμβάνει εκτός από τα μικρά, που τα κάνουμε υγιείς, ήτοι τα εμβόλια, ένα check up ή μία διαγνωστική εξέταση, και τα… μεγάλα, αυτά, δηλαδή, που έχουν κόστος, όπως η εισαγωγή σε ένα νοσοκομείο. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι ο ασφαλισμένος δικαιούται δωμάτιο με ένα κρεβάτι ή δίκλινο.

3ον: Ευελιξία, ως προς τη μείωση των ασφαλίστρων. Ακόμη κι αν οι γονείς επιλέξουν ένα μεγαλύτερο σε αξία συμβόλαιο, θα ήταν σώφρον να γνωρίζουν εάν έχουν την επιλογή να μειώσουν το κόστος, για να μην αναγκαστούν στο μέλλον να το «κόψουν».