Κατά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου υγείας , στο ερωτηματολόγιο που πρέπει να απαντηθεί από τον υποψήφιο για ασφάλιση περιλαμβάνονται και ερωτήσεις για τυχόν παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, των  οστών και των αρθρώσεων. Δηλαδή αν κάποιος υποφέρει από κακώσεις, προηγούμενα ατυχήματα, παθήσεις γονάτων, προβλήματα στον αυχένα, τη μέση η τον καρπιαίο σωλήνα θα χρειαστεί να το αναφέρει. Επίσης θα χρειαστεί να αναφέρει σε ποιο βαθμό αθλείται και αν ασκεί πίεση στο μυοσκελετικό σύστημα. Η εταιρία θα ενημερωθεί και υπάρχει το ενδεχόμενο ο ασφαλισμένος να εξαιρεθεί από την αποζημίωση παθήσεων ή επεμβάσεων που σχετίζονται με μυοσκελετικά προβλήματα.

Όσο δυσάρεστη κι αν είναι αυτή η πιθανότητα, είναι καλύτερο ο ασφαλισμένος να το γνωρίζει εξ αρχής για να μην υπάρξουν αργότερα προβλήματα με την καταβολή της αποζημίωσης.

Προϋπόθεση αποζημίωσης είναι απαρέγκλιτα ο ασφαλισμένος να ήταν υγιής κατά την σύναψη του ασφαλιστηρίου ή αποδεδειγμένα να μην γνώριζε τυχόν βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα.

Για παράδειγμα ένας αθλητής μπορεί πιο εύκολα στο μέλλον θα πάθει κάκωση στα γόνατα καθώς και ρήξη μηνίσκου. Ο μηνίσκος  εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας ιδιαίτερα μετά από αθλητικές δραστηριότητες αλλά και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητας του μηνίσκου. Η πάθηση αντιμετωπίζεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, είτε με μηνισκεκτομή είτε με συρραφή και διάσωση του μηνίσκου.

Η θεραπεία των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και οι επεμβάσεις που απαιτούνται αποζημιώνονται με «αναμονές» από 3 μήνες έως ένα χρόνο ανάλογα το συμβόλαιο και την εταιρεία.

Οι διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος  αναφέρονται εκτενώς στον Πίνακα Κατάταξης Βαρύτητας Χειρουργικών Επεμβάσεων των συμβολαίων υγείας όλων των εταιρειών συνήθως στην κατηγορία Μεγάλες Επεμβάσεις και αποζημιώνονται σύμφωνα με τα όρια και τις παροχές του εκάστου συμβολαίου και εταιρείας.

Επίσης καλό είναι να ενημερωθείτε για τις συνεδρίες φυσικοθεραπείας που καλύπτει το συμβόλαιό σας καθώς μετά από τέτοιου είδους επεμβάσεις συνήθως απαιτείται φυσικοθεραπεία.