Λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες εμφανίζουν τα παιδιά που κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους συμβιώνουν με σκύλους και γάτες στο σπίτι τους, σύμφωνα με σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS One.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον Δρ. Bill Hesselmar, ανέλυσε στοιχεία για 1.278 παιδιά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνομίλησαν με τους γονείς 249 παιδιών, όταν εκείνα ήταν έξι έως 12 μηνών, συλλέγοντας πληροφορίες για τη συγκατοίκησή τους με τα κατοικίδια, ενώ παράλληλα έκαναν κλινικές εξετάσεις στα παιδιά κατά τις ηλικίες των 18 μηνών, τριών ετών και οκτώ με εννέα ετών.

Οι υπόλοιπες οικογένειες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων, καθώς επίσης για τα περιστατικά άσθματος, εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας.

Σε αμφότερες τις ομάδες, οι αλλεργίες ήταν σταθερά λιγότερες από μια τρίτη ομάδα οικογενειών που δεν είχαν κατοικίδια στο σπίτι τους.

«Η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων στο σπίτι είναι είναι μόλις ένας παράγοντας που συντελεί στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών. Άλλοι παράγοντες είναι το να υπάρχουν αδέρφια στην οικογένεια αλλά και ο φυσιολογικός τοκετός», εξηγεί ο Δρ. Hesselmar.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το μικροβίωμα των οικόσιτων ζώων ενεργοποιεί από νωρίς το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για μετέπειτα εκδήλωση κάποιας αλλεργίας.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι τα σκυλιά έχουν πιο προστατευτική επίδράση από τις γάτες.