Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201, που δημιουργήθηκε για την προστασία ανηλίκων. Η εν λόγω τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με αποστολή να δέχεται καταγγελίες παιδιών, γονέων και γενικότερα πολιτών που αφορούν σε περιστατικά βίας και παραβατικότητας κάθε μορφής εναντίον ανηλίκων.

Βασική προτεραιότητα της νέας υπηρεσίας είναι η άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά βίας και, δευτερευόντως, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί, το επόμενο διάστημα αναμένεται επιπλέον να ενεργοποιηθεί και μια ειδική εφαρμογή, με βασικό στόχο να ευαισθητοποιήσει τους ανηλίκους σε θέματα βίας και παραβατικότητας και να τους ενθαρρύνει να καταγγέλουν περιστατικά που πέφτουν στην υπόληψή τους ή να ζητούν βοήθεια, σε περίπτωση που οι ίδιοι έχουν πέσει θύματα βίας και παραβατικότητας.

«Η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις ήπιας αστυνόμευσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας. Η προστασία των ανηλίκων, η πρόληψη και η αποτροπή κάθε μορφής βίας και παραβατικότητας εναντίον τους αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία», αναφέρει χαρακτηριστικά το Υπουργείο, με αφορμή την ενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής.

Με αφορμή την ενεργοποίηση της πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες στο Υπουργείο και στην Ελληνική Αστυνομία. Όπως είχαμε δεσμευτεί, από σήμερα βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών μια νέα τηλεφωνική γραμμή. Το 10201. Είναι μια γραμμή που θα λειτουργεί κάθε μέρα, 24 ώρες, πανελλαδικά. Εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες, θα κινητοποιεί άμεσα τις υπηρεσίες ανάλογα με την ανάγκη, αλλά θα παρέχει και συμβουλές σε παιδιά και γονείς. Καλώ τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και όλους τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το 10201. Να επικοινωνούν με την Αστυνομία. Να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό βίας και παραβατικότητας με θύμα ανήλικους. Μέλημα μας είναι να προστατεύουμε κάθε παιδί, ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει ευάλωτο και μόνο».

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Παιδείας: Νέο βίντεο για την ενδοσχολική βία – Βήμα βήμα ο τρόπος επώνυμης αναφοράς περιστατικών

Συστήνεται επιστημονική επιτροπή για τη βία ανηλίκων – Ποιοι την απαρτίζουν

Τηλεφωνική γραμμή 10306: Υποστήριξη για βία και επιθετικότητα ανηλίκων