Όταν πρόκειται για ζητήματα όρασης, οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με κάποια ύποπτα συμπτώματα. Όπως επισημαίνει ο δρ Giles Edmonds, οπτομέτρης στην Specsavers (βρετανική πολυεθνική αλυσίδα λιανικής πώλησης οπτικών), δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά να κρύβουν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν με την όρασή τους, επισημαίνοντας τις συνήθεις συμπεριφορές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Τρίψιμο των ματιών

Όταν τα μάτια κουράζονται, έχουμε την τάση να τα τρίβουμε και αυτή η τάση δεν αλλάζει στα παιδιά. Αν παρατηρήσετε το παιδί σας να τρίβει τα μάτια του ενώ εστιάζει σε ένα αντικείμενο, αυτό μπορεί να υποδηλώνει καταπόνηση των ματιών, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαθλαστική ανωμαλία.

Προβλήματα στην ανάγνωση

Εάν το επίπεδο ανάγνωσης δεν συμβαδίζει με την ηλικία και δεν υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία, τότε ο ένοχος θα μπορούσε να είναι κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα. Τα παιδιά που έχουν προβλήματα με την όρασή τους μπορεί επίσης να επαναλάβουν την ίδια γραμμή δύο φορές, να χάσουν τη θέση τους ή να χρησιμοποιούν το δάχτυλο για να καθοδηγήσουν τα μάτια τους. Το να κρατάτε τα βιβλία ή τις συσκευές σε απόσταση μπορεί να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη υγεία των ματιών.

Σωματικά σημάδια καταπόνησης

Εάν το παιδί επιμένει στο κλείσιμο του ενός ματιού ή το κράτημα αντικειμένων πολύ κοντά ή πολύ μακριά ή δεν βλέπει καλά στον πίνακα, τότε μάλλον είναι επιβαρυμένη η όρασή του.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Τα παιδιά είναι πιθανό να εμφανίζουν πιο συχνούς πονοκεφάλους, όταν η όρασή τους έχει διαταραχθεί. Ένας πονοκέφαλος θα μπορούσε να αποτελεί απόρροια της υπερπροσπάθειας των ματιών να κοιτάζουν αντικείμενα ή οθόνες σε κοντινή απόσταση, καθώς οι μύες μέσα και γύρω από τα μάτια  πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά για να εστιάσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κούραση και πόνος. Ομοίως και το αλληθώρισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κουράσει τους μύες γύρω από τα μάτια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

Γέρνει το κεφάλι

Αν το παιδί σας έχει τελειοποιήσει την τέχνη του να γέρνει το κεφάλι του για να διαβάσει ένα βιβλίο, είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να κρύβει προβλήματα με την όρασή του.

Πλησιάζει πολύ κοντά στις οθόνες

Ένα από τα πιο κοινότυπα σημάδια προβλημάτων όρασης στα παιδιά είναι ο τρόπος που κοιτούν μια οθόνη. Εάν λοιπόν το παιδί συνηθίζει να κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δυσκολεύεται να δει τις λεπτομέρειες. Το να κάθεται πολύ κοντά στην οθόνη θα μπορούσε, με τη σειρά του, να προκαλέσει πρόσθετη καταπόνηση στα μάτια.

Κλείνει το ένα μάτι

Το κλείσιμο του ενός ματιού με την ολοκλήρωση κάποια εργασίας θα μπορούσε εξίσου να σημαίνει πως θα πρέπει άμεσα να κλείσετε ραντεβού με κάποιον ειδικό. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ευνοεί το ισχυρότερο μάτι και να αναδείξει ένα μη διορθωμένο πρόβλημα όρασης.

Κάθεται στο πρώτο θρανίο

Αν και πολλοί θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι πίσω από αυτή την προτίμηση, εάν συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη κάποιου προβλήματος όρασης.

Διαβάστε επίσης: 

Επιδημία Μυωπίας: Το 47% των εφήβων φορούν γυαλιά

Παιδιά: Περισσότερο παιχνίδι έξω, λιγότερη μυωπία