Σε μια ανάλυση δεδομένων του 2018 από 11 πολιτείες των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των 8χρονων παιδιών, 1 στα 44 είχε διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό ανερχόταν σε 1 στα 54 παιδιά το 2016. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε πολιτείες, ορισμένες από τις οποίες έχουν περισσότερες αστικές γειτονιές, όπου τα ποσοστά αυτισμού τείνουν να είναι υψηλότερα. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά αυτά δεν αποτυπώνουν απαραίτητα ολόκληρη την εικόνα που επικρατεί στη χώρα σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και την ευρύτερη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών για τον έλεγχο της πάθησης παρά μια πραγματική αύξηση στον αριθμό των αυτιστικών παιδιών.

Μάλιστα, μια ξεχωριστή έκθεση του CDC ανέφερε ότι τα παιδιά είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 4 ετών το 2018 σε σύγκριση με το 2014.

«Υπάρχει κάποια πρόοδος και όσο πιο νωρίς εντοπίζονται τα παιδιά, τόσο νωρίτερα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που μπορεί να χρειαστούν για να βελτιώσουν την κατάστασή τους», σημειώνει η ερευνήτρια του CDC και συν-συγγραφέας Kelly Shaw.

Όσον αφορά τα ποσοστά του αυτισμού, αυτά ήταν υψηλότερα μεταξύ των αφροαμερικανών παιδιών σε δύο τοποθεσίες, στο Μέριλαντ και στη Μινεσότα. Αντίθετα, μέχρι πρόσφατα, τα δεδομένα από τις ΗΠΑ υπολόγιζαν ότι ο επιπολασμός του αυτισμού μεταξύ των λευκών παιδιών ήταν υψηλότερος.

Επιπλέον, στην πολιτεία της Γιούτα, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των παιδιών από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος σε σύγκριση με εκείνα από πλουσιότερες οικογένειες, αντιστρέφοντας μια μακροχρόνια τάση, σύμφωνα με την συν-συγγραφέα της έκθεσης Amanda Bakian, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτισμός: Το κατοικίδιο που κάνει τα παιδιά να νιώθουν καλύτερα

Αυτισμός: Πώς μπορεί μια αγκαλιά να αποκαλύψει το πρόβλημα