Η κεφαλαλγία ακόμη και αν είναι ήπια, μπορεί να επηρεάσει τις νέες ευθύνες γονικής μέριμνας και να κάνει τη ρουτίνα σας επώδυνη καθώς μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ειδικά όταν το μωρό σας χρειάζεται την πλήρη προσοχή και φροντίδα σας. Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος και ειδικός αναπαραγωγής, Κωνσταντίνος Κωσταράς, μιλάει για τις αιτίες, την διαχείριση αλλά και την πρόληψη των πονοκεφάλων μετά την εγκυμοσύνη

Αιτίες των πονοκεφάλων μετά την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο μετά την εγκυμοσύνη. Με βάση τη σοβαρότητά τους οι πονοκέφαλοι μπορούν να ταξινομηθούν σε πρωτογενείς και δευτερογενείς.

Πρωτογενής πονοκέφαλος

Κεφαλαλγία τάσης: Είναι ένας ήπιος έως μέτριος πόνος που ξεκινάει από τον αυχένα και είναι αισθητός σε όλο το κεφάλι. Ο πόνος διαρκεί για 30 λεπτά ή περισσότερο αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει για μια εβδομάδα. Η κεφαλαλγία τάσης μπορεί να προκληθεί από το άγχος, την ένταση των μυών, την αφυδάτωση ή την έλλειψη ύπνου.

Ημικρανία: Μπορεί να συμβεί σε μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Μπορεί να έχει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και ευαισθησία στους ήχους και τα φώτα. Η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει επίσης οπτικές διαταραχές όπως σκούρες κηλίδες και μούδιασμα. Η ημικρανία μπορεί να εμφανιστεί λόγω της πτώσης των ορμονικών επιπέδων μετά τον τοκετό ή λόγω της έντονης προσπάθειας που καταβάλλετε όλο το 24ωρο για να φροντίσετε το μωρό σας. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να είναι αιτία ημικρανίας.

Αιτίες

 • Ιστορικό ημικρανιών
 • Πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων
 • Απώλεια βάρους που οφείλεται σε πτώση των ορμονικών επιπέδων
 • Έλλειψη ύπνου
 • Αφυδάτωση
 • Στρες
 • Κούραση

Δευτερογενής πονοκέφαλος

Προεκλαμψία μετά τον τοκετό: Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υπερβολική πρωτεΐνη στα ούρα σας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πονοκεφάλους, μαζί με κοιλιακό άλγος, ναυτία, αλλαγές στην όραση, επιληπτικές κρίσεις και μείωση της ούρησης. Οι πονοκέφαλοι, σε αυτή την περίπτωση, αναπτύσσονται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και επιδεινώνονται με την σωματική άσκηση.

Κοιλιακή ημικρανία: Μπορεί να αναπτυχθεί μετά την επισκληρίδιο αναισθησία και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο εντός 72 ωρών από τη χειρουργική επέμβαση. Είναι αισθητός ιδιαίτερα όταν κάθεστε όρθια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, δυσκαμψία του αυχένα και αλλαγές στην όραση και την ακοή.

Αιτίες

 • Προεκλαμψία ή εκλαμψία
 • Όγκοι
 • Πόνοι στην σπονδυλική στήλη
 • Μηνιγγίτιδα
 • Κοιλιακή θρόμβωση φλεβών
 • Απουσία καφεΐνης
 • Η τοπική αναισθησία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκέφαλο σε ορισμένες γυναίκες.

Ο θηλασμός προκαλεί πονοκέφαλους μετά τον τοκετό;

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν πονοκέφαλο κατά τη περίοδο γαλουχίας. Το σώμα απελευθερώνει ορμόνη ωκυτοκίνης όταν θηλάζετε και αυτή η ορμόνη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Μπορεί επίσης να προκαλείται πονοκέφαλος όταν το στήθος σας είναι γεμάτο, σκληρό και πρησμένο. Αυτός ο πονοκέφαλος θα μπορούσε να ανακουφιστεί με το θηλασμό του μωρού σας.

Τρόποι για να απαλλαγείτε από τους πονοκέφαλους μετά τον τοκετό

Εάν αισθάνεστε ήπιο ή μέτριο πονοκέφαλο χωρίς σοβαρά συμπτώματα, ο γιατρός σας θα το αντιμετωπίσει ακριβώς όπως ένας τυπικός πονοκέφαλος. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ζεστές και κρύες κομπρέσες Εάν αισθανθείτε ημικρανία, εφαρμόστε ένα παγωμένο πακέτο στο μέτωπο. Μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά παγάκια σε μια πετσέτα ή να χρησιμοποιήσετε μια κατεψυγμένη συσκευασία για περίπου 15 λεπτά. Αυτό θα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και θα μειώσει την πίεση στα ευαίσθητα νεύρα, μειώνοντας έτσι τον πονοκέφαλο. Η ζεστή κομπρέσα λειτουργεί στην περίπτωση κεφαλαλγίας τάσης. Τοποθετήστε ένα ζεστό μαξιλάρι στο μέτωπό σας ή στο πίσω μέρος του λαιμού. Η θερμότητα χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες στην περιοχή και ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.

Κοιμηθείτε αρκετά

Η στέρηση του ύπνου είναι επίσης ένας από τους λόγους πονοκεφάλων μετά τον τοκετό. Πρέπει να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες κάθε μέρα όχι μόνο για να είστε δραστήριες, αλλά και για να μειώσετε τον πονοκέφαλο.

Αποφύγετε το έντονο φως Το φως και οι οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Χρησιμοποιήστε οθόνες με αντιθαμβωτική προστασία, τοποθετήστε κουρτίνες στα παράθυρα για να μειώσετε το εξωτερικό φως και μειώστε τα συστήματα φωτισμού στο σπίτι.

Πιείτε καφεΐνη

Το τσάι, ο καφές ή άλλα ποτά καφεΐνης θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πονοκέφαλο. Η καφεΐνη συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία και ενισχύει την εγρήγορση και τη διάθεσή σας, η οποία, με τη σειρά της, μειώνει τον πονοκέφαλο. Επίσης βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κεφαλαλγίας (ιβουπροφαίνη και ακεταμινοφαίνη).

Πίνετε περισσότερο νερό

Η αφυδάτωση προκαλεί ευερεθιστότητα. Απολαύστε νερό και χυμούς χωρίς ζάχαρη και τρώτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό.

Δοκιμάστε τζίντζερ με τσάι

Η ρίζα τζίντζερ περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που θα μπορούσαν να μειώσουν τους πονοκεφάλους. Βρίσκεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη θεραπεία με σουματριπτάνη για ημικρανίες. Μπορείτε να πιείτε πιπερόριζα με φρέσκο τσάι ή με συμπλήρωμα.

Αυτά τα μέτρα είναι ως επί το πλείστον ασφαλή αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε το προσωπικό σας γιατρό σας για τη διαβεβαίωση του. Επισκεφθείτε γιατρό εάν οι θεραπείες δεν σας προσφέρουν ανακούφιση ή αν η κεφαλαλγία είναι επαναλαμβανόμενη. Σκεφτείτε να δείτε έναν γιατρό εάν ο πονοκέφαλος:

 • Είναι σοβαρός
 • Συνοδεύεται από πυρετό, ναυτία, έμετο, δυσκαμψία του αυχένα, γνωστικά προβλήματα ή οπτικές αλλαγές
 • Κορυφώνεται η ένταση απότομα μετά από κάποια στιγμή
 • Διαταράσσει τον ύπνο σας
 • Αλλάζει όταν μετακινείτε σε διαφορετική θέση
 • Αναπτύσσεται μετά από σωματική δραστηριότητα

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει την αιτία ανάλογα με τα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης

Πονοκέφαλος: 4 τρόποι για να ανακουφιστείτε

Κορωνοϊός και Εγκυμοσύνη: Πέντε πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τον πονοκέφαλο;