Οι γυναίκες με σοβαρή υπέρταση κατά την πρώτη τους εγκυμοσύνη (προεκλαμψία) κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή προσβολή ή πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακές νόσους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Women’s Health.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 2 έως 8% των εγκύων διαγιγνώσκεται με προεκλαμψία, δηλαδή επικίνδυνα αυξημένη πίεση και εμφανίζεται συνήθως μετά τις είκοσι εβδομάδες κύησης σε γυναίκες των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν φυσιολογική. Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα εντοπίσει την αιτία που προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά θεωρείται ότι για την εμφάνιση της πάθησης ευθύνονται ατελώς σχηματισμένα αιμοφόρα αγγεία του πλακούντα.

Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν τις καρδιαγγειακές παθήσεις σε 6.360 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 54 ετών, που διαγνώστηκαν με προεκλαμψία κατά την πρώτη τους εγκυμοσύνη από τις βάσεις δεδομένων νοσοκομείων του New Jersey για το διάστημα 1999-2013, και έπειτα τις συνέκριναν με τα στοιχεία εγκύων χωρίς προεκλαμψία. Στο πλαίσιο της δεκαπενταετούς μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως για τις γυναίκες που είχαν εμφανίσει προεκλαμψία, ήταν τέσσερις φορές πιθανότερο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή πρόωρο θάνατο από καρδιοπάθεια, και πάνω από δύο φορές πιθανότερο ο πρόωρος θάνατος να οφείλεται σε άλλα αίτια.

Σύμφωνα με την Mary Downes Gastrich, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική σχολή Rutgers Robert Wood Johnson και μέλος του Ινστιτούτου για τα Καρδιοαγγειακά Νοσήματα του New Jersey, οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με προεκλαμψία, στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν ιστορικό χρόνιας υπέρτασης, διαβήτη κύησης, παθήσεων στους νεφρούς ή άλλα προβλήματα υγείας.

Η καθηγήτρια δήλωσε ότι τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη όλες οι έγκυες να πραγματοποιούν εξετάσεις για προεκλαμψία καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, και ότι θα πρέπει να χορηγείται θεραπεία στις γυναίκες με την πάθηση εντός πέντε ετών από τον τοκετό.

Τέλος, πρόσθεσε πως φαρμακευτικές αγωγές όπως η χορήγηση μικρής δόσης ασπιρίνης, μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ήδη από το δεύτερο τρίμηνο κυοφορίας.