Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να αναγεννήσουν μεγάλα τμήματα κατεστραμμένων νεύρων χάρη σε μια νέα τεχνική, που χρησιμοποιεί ένα βιοδιασπώμενο συνθετικό μικρό σωληνοειδή αγωγό από πολυμερές υλικό, ο οποίος είναι γεμάτος με μια αναπτυξιακή πρωτεΐνη που βοηθά στη νευρογένεση.

Η νέα μέθοδος, που προορίζεται για ανθρώπους με βλάβη στα νεύρα των άκρων τους μετά από σοβαρά τραύματα σε πόλεμο, τροχαία, εργατικά ατυχήματα, καρκίνο, διαβήτη κ.α. καθιστά περιττή την μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, μοσχεύματος από νεύρα δότη ή αυτομοσχεύματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Kacey Marra της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Science Translational Medicine, έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής με επιτυχία την πρωτοποριακή τεχνική σε πειραματόζωα (μαϊμούδες μακάκους).

Η πρωτεΐνη (GDNF)-η ίδια που χρησιμοποιήθηκε σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Πάρκινσον- βρίσκεται μέσα σε μικροσφαιρίδια στο εσωτερικό του τεχνητού νεύρου και απελευθερώνεται αργά στο διάστημα μερικών μηνών, βοηθώντας στην καθοδηγούμενη αναγέννηση του φυσικού νεύρου. Χρειάστηκε περίπου ένα έτος για να αναγεννηθούν πλήρως τα νεύρα στα πειραματόζωα.

«Είμαστε οι πρώτοι που δείξαμε ότι ένας νευρικός ‘οδηγός’ χωρίς καθόλου κύτταρα μπόρεσε να γεφυρώσει ένα μεγάλο κενό περίπου πέντε εκατοστών ανάμεσα στο άκρο του κομμένου νεύρου και στον μυ-στόχο. Η μέθοδος μας είναι συγκρίσιμη και, από μερικές απόψεις, ανώτερη από ένα μόσχευμα νεύρων», δήλωσε η Δρ. Marra.

Τα περιφερικά νεύρα μπορούν αργά να αναγεννηθούν μόνα τους μέχρι σχεδόν ένα εκατοστό, αλλά αν το κατεστραμμένο μέρος τους είναι μεγαλύτερο, το αναπτυσσόμενο νεύρο δεν μπορεί να βρει το στόχο του και συχνά δημιουργείται επώδυνο νεύρωμα. Η συχνότερη θεραπεία για μακρύτερα τμήματα κατεστραμμένων νεύρων είναι η μεταμόσχευση νεύρου που έχει ληφθεί από το πίσω μέρος του κάτω του άκρου του ίδιου του ασθενούς, αλλά και σε αυτή την περίπτωση επανέρχεται συνήθως μόνο το 40% ως 60% της κινητικής λειτουργίας του τραυματισμένου άκρου (συνήθως του άνω). Με τη νέα μέθοδο, η βελτίωση στα πειραματόζωα έφθασε το 80%.

Οι ερευνητές, που δημιούργησαν την εταιρεία AxoMax Technologies για την προώθηση της νέας ιατρικής τεχνολογίας, βρίσκονται ήδη σε επαφές με την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, το Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για να πάρουν έγκριση, προκειμένου να ξεκινήσουν την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση τραυμάτων σε στρατιώτες.