Εκατοντάδες επιπλέον εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και κρίσεις άσθματος σημειώνονται τις ημέρες που παρατηρείται απότομη αύξηση στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Επιστημονική ομάδα του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου μελέτησε στοιχεία από το Λονδίνο, το Μπέρμινγκχαμ, το Μπρίστολ, το Ντέρμπι, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Νότιγχαμ, την Οξφόρδη και το Σαουθάμπτον και διαπίστωσε ότι όταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν στο ανώτερο μισό του ετήσιου μέσου όρου καταγράφονταν 124 επιπλέον ανακοπές καρδιάς, κατά μέσο όρο.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από κλήσεις στο βρετανικό ΕΚΑΒ, χωρίς να συνεκτιμήσουν τα εμφράγματα που είχαν υποστεί οι ασθενείς που ήδη νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία. Στόχος ήταν να αναδειχθούν οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, που έχει ήδη τεκμηριωθεί ότι συντελεί σε σχεδόν 500.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη, ετησίως.

Τις ημέρες με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στις εννέα βρετανικές πόλεις, έγιναν κατά μέσο όρο 231 επιπλέον εισαγωγές εγκεφαλικών επεισοδίων στα νοσοκομεία και επιπλέον 193 παιδιά και ενήλικες εισήχθησαν για άσθμα.

Στο Λονδίνο τις ημέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν καταγραφεί επιπλέον 87 ανακοπές καρδιάς, 144 επιπλέον εγκεφαλικά επεισόδια και 33 ενήλικες είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο λόγω ασθματικών συμπτωμάτων. Στο Μπέρμινγκχαμ είχαν καταγραφεί 12 επιπλέον εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω ανακοπής καρδιάς, 27 επιπλέον εισαγωγές ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο και 26 επιπλέον λόγω άσθματος. Σε Μπρίστολ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Νότινγκχαμ, Οξφόρδη και Σαουθάμπτον είχαν καταγραφεί από δύο έως έξι επιπλέον περιστατικά εμφραγμάτων και έως 14 επιπλέον εισαγωγές για εγκεφαλικό επεισόδιο και άσθμα, τις ημέρες με πολλή ρύπανση. Η μόνη εξαίρεση που δεν παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις ήταν το Ντέρμπι.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου υπενθυμίζουν ότι η μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά το ένα πέμπτο μπορεί να μειώσει κατά 5-7% τη συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα και στις εννέα βρετανικές πόλεις που εστίασαν.