Σε μία μελέτη υγιών ανδρών οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για ένα διάστημα επτά χρόνων, αποκαλύφθηκε ότι η χρήση στατινών σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Cancer Medicine, ο συσχετισμός αυτός παρατηρήθηκε μόνο όταν οι στατίνες χρησιμοποιούνταν είτε για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα είτε σε υψηλή δοσολογία και ήταν πιο προφανής στην περίπτωση των επιθετικών καρκινικών όγκων του προστάτη.

Από τους 13.065 άνδρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, οι 2.976 διαγνώσθηκαν με καρκίνο του προστάτη στον επακόλουθο έλεγχο που διήρκησε έως και 22 χρόνια, με τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης, Kai Wang από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ να τονίζει ότι απαιτούνται πιο αυστηρά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμαστικές μελέτες προκειμένου να επαναληφθεί και να επαληθευθεί το εν λόγω εύρημα.

Το ιστορικό θεραπείας με στατίνες συσχετίστηκε με 15% μείωση στον σχετικό κίνδυνο νόσου στις ομάδες χαμηλού κινδύνου, και κατά 46% του κινδύνου νόσου στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο ο συσχετισμός περιορίστηκε στους άνδρες που λάμβαναν στατίνες για τουλάχιστον 11 μήνες ή λάμβαναν καθημερινά υψηλή δόση άνω των 121mg βάσει της δόσης αναφοράς των 20mg σιμβαστατίνης.

Επίσης οι λιπόφιλες στατίνες (ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, σιμβαστατίνη) φάνηκαν πιο προστατευτικές κατά του καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με τις υδρόφιλες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Η προστατευτική συσχέτιση της χρήσης στατινών με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συμβαδίζει με τα ευρήματα των in vitro μελετών» αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους και εξηγούν το φαινόμενο ως εξής: «μηχανιστικά οι στατίνες μειώνουν την ενδοκυττάρια χοληστερόλη και την χοληστερόλη ορού, επομένως μπορεί να επηρεάζεται η οργανογένεση των κυτταρικών μεμβρανών, η  στεροειδογένεση και ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός. Η αναχαίτιση της ανάπτυξης των κυτταρικών σειρών προερχόμενων από τον προστάτη, πράγματι παρατηρήθηκε σε κλινικά σχετικές με τις στατίνες συγκεντρώσεις».

Η έρευνα προσθέτει νέα δεδομένα στα ήδη υπάρχοντα που συνολικά δείχνουν ότι η χρήση στατινών σχετίζεται με έναν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο τα συνολικά στοιχεία όπως επισημαίνει ο Δρ. Stephen Freedland του Ιατρικού Κέντρου Cedars Sinai, υποδεικνύουν ότι αυτό το όφελος είναι μικρό στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία να διερευνηθεί περαιτέρω είναι ποιοι όγκοι είναι πιο ευαίσθητοι στις στατίνες και ποιοι όχι.