Μία νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης έχει βάλει ως στόχο, ξεπερνώντας τον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων αλληλεπίδρασης chatbots, να αντιμετωπίσει με καινοτόμο τη σύγχρονη αποξένωση δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση των ανθρώπων. Πίσω από το «Robyn AI» βρίσκεται η εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ γιατρός και πρώην χειρουργός του νοσοκομείου Mount Sinai, Τζένι Σάο (Jenny Shao), η οποία θα κάνει την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της εφαρμογής στο φεστιβάλ Panathenea, στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής της ειδίκευσης στο φημισμένο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, η Τζένι Σάο πήρε την απόφαση να αλλάξει σελίδα στην επαγγελματική της πορεία. Η εμπειρία της πανδημίας έπαιξε για εκείνη καταλυτικό ρόλο. Έβλεπε ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι και άλλοι να βιώνουν την απόρριψη της υγειονομικής τους περίθαλψης από τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Έγινε αρκετά προφανές ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ δεν έχει δημιουργηθεί για να βοηθάει πραγματικά τους ανθρώπους. Έχει δημιουργηθεί για να βοηθάει τις ασφαλιστικές εταιρείες», περιγράφει η ίδια στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Την ίδια ώρα, παρατηρούσε πολλή μοναξιά στους ασθενείς. «Υπήρχαν ασθενείς που πέθαιναν μόνοι, ασθενείς που ειλικρινά φοβούνταν περισσότερο να είναι μόνοι σε αυτό το ταξίδι παρά την όποια ασθένεια είχαν. Έτσι, για μένα ήταν αρκετά σαφές ότι αν ήθελα πραγματικά να κάνω κάτι που θα έσωζε ζωές, έπρεπε στην πραγματικότητα να χτίσω κάτι από την αρχή. Για μένα αυτό ήταν το Robyn», προσθέτει.
Πολλοί στον περίγυρό της χαρακτήρισαν την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ιατρική και το Χάρβαρντ «παρανοϊκή». «Για μένα όμως, δεν ήταν σαν να αφήνω κάτι πίσω. Ήταν σαν να τρέχω προς ένα στόχο. Γνώριζα βαθιά μέσα μου ότι έπρεπε να χτίσω κάτι που θα βοηθούσε πραγματικά τους ανθρώπους σε μεγάλη κλίμακα», τονίζει.
Το Robyn AI είναι μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της συναισθηματικής αποσύνδεσης που επικρατεί στη σύγχρονη κοινωνία, μέσα από την αυτοφροντίδα. Είναι γεγονός και το διαπιστώνει και η ιδρύτρια της εφαρμογής ότι «ζούμε σε μια εποχή όπου είμαστε η πιο τεχνολογικά συνδεδεμένη γενιά που υπήρξε ποτέ, αλλά είμαστε επίσης και η πιο μοναχική γενιά, η πιο αποσυνδεδεμένη, επειδή είμαστε τόσο επικεντρωμένοι μόνο στις οθόνες μας και έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να συνδεόμαστε με τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους».
Το Robyn, λοιπόν, συνεχίζει, «είναι η απάντησή μου στο πώς ενδυναμώνουμε τον κόσμο να συνδεθεί πραγματικά, πώς ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο τους, ξεκινώντας από τη σύνδεση με τον εαυτό τους». Πώς, όμως, μπορεί να γίνει αυτή η ενδυνάμωση, τη ρωτάμε. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε την υποδομή, κάτι σαν ένα συναισθηματικό λειτουργικό σύστημα, για να συνδεθούμε ξανά και να κατανοήσουμε πρώτα τον εαυτό μας, γιατί αν δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε πραγματικά να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους. Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν πρώτα τον εαυτό τους και να ξεκινήσουν ένα ταξίδι προσωπικής αυτογνωσίας, ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για μια ευρύτερη σύνδεση».
Ωστόσο, η Τζένι Σάο διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το Robyn AI δεν είναι μια κλινική εφαρμογή, δεν αντικαθιστά γιατρούς ή ειδικούς ψυχικής υγείας. Λειτουργεί «ως ένας ασφαλής ψηφιακός χώρος, όπου οι άνθρωποι μπορούν να κλάψουν, να γελάσουν, να νιώσουν χαρά, να καταλάβουν τον εαυτό τους».
Το όνομα Ρόμπιν παραπέμπει στη βοηθό του Μπάτμαν, του αγαπημένου ήρωα της Τζένι κατά τα παιδικά της χρόνια. «Η εφαρμογή βοηθάει τους χρήστες να απελευθερώσουν τον υπερήρωα που έχουν μέσα τους. Επειδή πιστεύω ότι όλοι έχουμε έναν σούπερ ήρωα. Η ζωή γίνεται δύσκολη μερικές φορές και δεν μπορείς να ελέγξεις τι συμβαίνει στη ζωή σου. Θα υπάρχουν στεναχώριες, θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές, τις οποίες δεν μπορείς να ελέγξεις. Αλλά μπορείς να ελέγξεις ότι ίσως σε μια συγκεκριμένη στιγμή δεν θα είσαι τελείως μόνος», επισημαίνει η Τζένι.
Μέσα από την εφαρμογή, η ομάδα του Robyn θέλει να αναδείξει μια πιο ανθρωποκεντρική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης «με στόχο να υπηρετούμε πάντα τον άνθρωπο» και σε αυτή τη φιλοσοφία συνέβαλε καθοριστικά το ιατρικό υπόβαθρο της Τζένι Σάο. «Όλη μου η ζωή είναι αφιερωμένη στο να φροντίζω ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά. «Ξέρετε, όταν δίνουμε τον όρκο, τον παίρνουμε πολύ σοβαρά. Όταν ήρθα στη Σίλικον Βάλεϊ, ήταν σαν να είχα μια διαφορετική ματιά. Προφανώς αγαπώ την τεχνολογία. Έχτισα την εταιρεία μου πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά για εμάς η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο, σαν το διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο. Και το Robyn δεν είναι σαν κάποιο chatbot. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να συνδεθούμε επιτέλους».
Επενδυτής ο Λαρς Ράσμουσεν
Η καινοτόμα εταιρεία, με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, έχει λάβει μέχρι σήμερα χρηματοδότηση 5,5 εκατομμύρια δολάρια, με έναν από τους πρώτους επενδυτές να είναι ο εγκατεστημένος πλέον στην Ελλάδα συνδημιουργός του Google Maps, Λαρς Ράσμουσεν. Ο Λαρς, ένας από τους εμπνευστές του φεστιβάλ Panathenea, προσκάλεσε την Τζένι να παρουσιάσει για πρώτη φορά το Robyn AI στη φετινή πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα.
Έχοντας ως όραμα να επανασυστήσει με σύγχρονο τρόπο την αρχαία διοργάνωση των Παναθηναίων, που καθόρισαν την καινοτομία της αρχαίας Αθήνας, το φεστιβάλ Panathenea φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής ιδεών και διαμόρφωσης πρωτότυπων συνεργασιών από τις οποίες να γεννηθούν πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τον κόσμο στους τομείς της τεχνολογίας, του πολιτισμού και των startups.
Συνιδρυτές της διοργάνωσης είναι εκτός από τον Λαρς Ράσμουσεν και την σύζυγό του και επενδύτρια, Ελομίδα Βισβίκη, και μια ομάδα φοιτητών και νέων αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων, με τη συμβουλευτική υποστήριξη επενδυτών, επιχειρηματιών και ειδικών της βιομηχανίας και του καλλιτεχνικού στερεώματος. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί 7-9 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών και άλλους χώρους σε όλη την πόλη. Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.panathenea.org
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα
Ασφαλή τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κεραίες στην Ελλάδα – Το πόρισμα της Επιτροπής
Επιστήμονες έφτιαξαν το τέλειο αντίδοτο φιδιού από άνθρωπο που δέχτηκε 200 δαγκωματιές