Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Flinders, Nikolai Petrovsky ολοκλήρωσε μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους σχετικά με ένα ανοσοενισχυτικό εμβόλιο σχεδιασμένο ώστε να εξαλείφει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης από το κεντρί της μέλισσας. Τα αποτελέσματα της δοκιμής δημοσιεύθηκαν Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο τσίμπημα της μέλισσας παραμένουν ένα παγκόσμιο κλινικό πρόβλημα. Παρόλο που η ανοσοθεραπεία κατά του δηλητηρίου μπορεί να είναι αποτελεσματική όσον αφορά στην πρόληψη αντιδράσεων απειλητικών για τη ζωή σε μελλοντικά τσιμπήματα, είναι πιθανό και η ίδια η ανοσοθεραπεία να προκαλέσει έντονες ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις.

«Παρόλο που η θεραπεία για το δηλητήριο της μέλισσας είναι ήδη διαθέσιμη, απαιτεί τουλάχιστον 50 ενέσεις σε μια περίοδο τριών ετών, έτσι ώστε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών», σημειώνει σχετικά ο Δρ. Antony Smits, ερευνητής στο Ιατρικό Κέντρο του Flinders.

Η νέα κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα περιελάμβανε 27 υγιείς ενήλικες με ιστορικό συστηματικών αλλεργικών αντιδράσεων αιφνίδιας έναρξης στο κεντρί των μελισσών. Το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή περιείχε ένα νέο ανοσοενισυχτικό παράγοντα που προέρχεται από τον φυτικό πολυσακχαρίτη δ-ινουλίνη. Το συστατικό αυτό βοηθά το σώμα να εξουδετερώσει το δηλητήριο της μέλισσας με ταχύτερο ρυθμό.

«Η τεχνολογία μας καθιστά το αντιαλλεργικό εμβόλιο πολύ πιο ισχυρό, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να εξουδετερώσει καλύτερα και ταχύτερα το δηλητήριο της μέλισσας και να αποτρέψει τα αλλεργικά συμπτώματα», πρόσθεσε ο Δρ. Petrovsky.

«Η τρέχουσα θεραπευτική επιλογή για σοβαρές αλλεργίες από το δηλητήριο της μέλισσας είναι μακροχρόνια και περίπλοκη, επομένως ελπίζουμε αυτή η ενισχυμένη θεραπεία να προσφέρει ταχύτερη αλλά και πιο μακροπρόθεσμη προστασία από τα τσιμπήματα της μέλισσας στα αλλεργικά άτομα», κατέληξε ο Δρ. Smith.