Μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν οι άνδρες που τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες γιαούρτι εβδομαδιαίως σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 32.606 άνδρες και 55.743 γυναίκες, επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, που είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση από το 1986 έως το 2012. Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία τους, τον τρόπο ζωής τους, τις διατροφικές τους συνήθειες και τη φυσική τους κατάσταση κάθε τέσσερα χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα παρατηρήθηκαν περιπτώσεις αδενωμάτων του παχέος εντέρου ή αφύσικων ιστών με κίνδυνο να εξαλλαγούν σε καρκινικούς (5.811 σε άνδρες και 8.116 σε γυναίκες).

Συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έτρωγαν γιαούρτι, εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες εβδομαδιαίως είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αδενώματα, την πιο κοινή μορφή πολυπόδων που εντοπίζονται στο παχύ έντερο και το ορθό κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Επιπρόσθετα όσοι έτρωγαν γιαούρτι ήταν 26% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αδενώματα με την υψηλότερη προοπτική να εξελιχθεί σε καρκίνο.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν νέα στοιχεία για το ρόλο του γιαουρτιού στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Δρ. Yin Cao, εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σέντ Λούις των ΗΠΑ.

«Τα ευρήματα, αν επικυρωθούν από μελλοντικές μελέτες, δείχνουν ότι το γιαούρτι ενδέχεται να σερβίρεται ως ένας ευρέως αποδεκτός τροποποιητικός παράγοντας που θα μπορούσε να συμπληρώσει την παρακολούθηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο αδενώματος», δήλωσε ο Δρ. Cao.

Στη μελέτη, η κατανάλωση γιαουρτιού δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο προκαρκινικών πολυπόδων στις γυναίκες ενώ δεν εξετάστηκε αν ή πώς η κατανάλωση γιαουρτιού ενδέχεται να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου. Επίσης δεν εξετάστηκε πόσοι άνθρωποι με πολύποδες ανέπτυξαν τελικά καρκίνο.

«Πολλά από τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων θεωρείται ότι επέρχονται από το ασβέστιο, το οποίο γνωρίζουμε πως βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο επειδή αυτή η μελέτη συμπεριέλαβε την πρόσληψη ασβεστίου ανάμεσα σε άλλους διατροφικές παράγοντες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενδέχεται το γιαούρτι να μειώνει τον κίνδυνο μέσω μίας διαφορετικής οδού από το ασβέστιο», δήλωσε ο Δρ. Graham Colditz, διευθυντής πρόληψης και ελέγχου στο Ογκολογικό κέντρο Alvin J. Siteman στο Σεντ Λούις.

«Ενδέχεται να βοηθούν τα προβιοτικά, ωστόσο αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Τα προβιοτικά ίσως βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, ενός παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου και εξουδετερώνει καρκινογόνους παράγοντες στο έντερο», καταλήγει ο Δρ. Colditz.