Με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σχετίζεται ένα φάρμακο ευρείας χρήσης, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο JAMA Network Open. Ο λόγος για την ασπιρίνη, το δημοφιλές παυσίπονο, που φαίνεται ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτού του γυναικολογικού καρκίνου, ιδιαίτερα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένη γενετική απειλή.

Ιδιαίτερα, η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η συχνή χρήση ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ανεξάρτητα από τους περισσότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου αφορά στους ορώδεις όγκους και τους όγκους του ενδομητρίου.

Τα νέα ευρήματα προέκυψαν από ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε 8 προγενέστερες μελέτες, εκ των οποίων προέκυψε και το σύνολο των συμμετεχόντων με διαθέσιμα γενετικά δεδομένα.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκε μια ομάδα ελέγχου, αποτελούμενη από 6.659 συμμετέχοντες και 4.476 ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών. Εξ αυτών, 575 ασθενείς και 1.030 ελεγχόμενοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη. Ως τακτική ορίστηκε η χρήση ασπιρίνης σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση για 6 μήνες ή περισσότερο. Η ανάλυση έδειξε ότι η συχνή χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με 13% μείωση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου των ωοθηκών, ανεξάρτητα από το βαθμό πολυγονιδιακού κινδύνου του ασθενούς (PGS).

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ομάδα υψηλότερου γενετικού κινδύνου, οι αναλυτές κατέληξαν σε ένα παράδοξο εύρημα: Δεν παρατηρήθηκε μεν μείωση του κινδύνου, ωστόσο η εν λόγω ομάδα τέθηκε εκτός στατιστικού δείκτη εμπιστοσύνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ενώ η μελέτη δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει μείωση του κινδύνου, η μειωμένη απειλή είναι πιθανή και σε αυτά τα άτομα. Οι ερευνητές τόνισαν ότι το εν λόγω εύρημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, τέλος, ότι τα νέα ευρήματα δεν θα πρέπει να σημάνουν την αλόγιστη χρήση της ασπιρίνης, ενός κοινού φαρμάκου, με πιθανώς σοβαρές όμως παρενέργειες. Συγκεκριμένα, η ασπιρίνη έχει συσχετιστεί παθήσεις, όπως γαστρικά έλκη, αλλά και σοβαρότερους κινδύνους, όπως αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι τα ποσοστά καρκίνου των ωοθηκών στο γενικό πληθυσμό είναι χαμηλά (1,3% των γυναικών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία) και η συχνή χρήση ασπιρίνης δεν αποτελεί συνιστώμενο προληπτικό μέτρο για όλες τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ίδιους, η χρήση ασπιρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με υψηλότερο πολυγονιδιακό κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος ωοθηκών: Οι επεμβάσεις που αυξάνουν σημαντικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών

Καρκίνος Ωοθηκών: Τα ύποπτα συμπτώματα του 7ου συχνότερου καρκίνου

Καρκίνος Ωοθηκών: Εξέταση αίματος τον εντοπίζει έγκαιρα