Σε μια ιστορική συμφωνία, βάσει της οποίας θα επιταχυνθούν οι δοκιμές εμβολίων για τον καρκίνο, έφτασαν η βρετανική κυβέρνηση και η βιοφαρμακευτική εταιρεία BioNTech, με στόχο τη διεξαγωγή μια επαναστατικής έρευνας στην Αγγλία.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, οι ασθενείς με καρκίνο θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε δοκιμές που διερευνούν εξατομικευμένες θεραπείες με mRNA, όπως τα εμβόλια κατά του καρκίνου, τα οποία, με το γενετικό σχέδιο που θα περιέχουν, θα διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

Η πρόσβαση στις δοκιμές θα γίνει μέσω του «Cancer Vaccine Launch Pad», το οποίο αναπτύσσουν οι υγειονομικοί οργανισμοί NHS England και Genomics England.

Το «Launch Pad» θα βοηθήσει στον γρήγορο εντοπισμό μεγάλου αριθμού καρκινοπαθών που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι για τις δοκιμές και θα διερευνήσει πιθανά εμβόλια για πολλούς τύπους καρκίνου. Οι δοκιμές για τις καινοτόμες θεραπείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από το φθινόπωρο του 2023. Το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει τη διάθεση 10.000 προσωποποιημένων θεραπειών σε Βρετανούς ασθενείς ως το 2030.

Η σύμπραξη θα έχει ως στόχο να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο σε πρώιμο και προχωρημένο στάδιο. Εάν αναπτυχθούν με επιτυχία, τα εμβόλια για τον καρκίνο θα μπορούσαν να ενταχθούν στις καθιερωμένες θεραπείες των ασθενών.

«Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την πανδημία. Η ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να επιταχυνθεί χωρίς περικοπές, αν όλοι συνεργάζονται απρόσκοπτα για τον ίδιο στόχο. Η σημερινή συμφωνία δείχνει ότι δεσμευόμαστε να κάνουμε το ίδιο για τους καρκινοπαθείς. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξη ανοσοθεραπειών και εμβολίων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που ερευνούμε για πάνω από 20 χρόνια. Η συνεργασία θα καλύψει διάφορους τύπους καρκίνου και μολυσματικών ασθενειών που επηρεάζουν συλλογικά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εάν είναι επιτυχής, η συνεργασία αυτή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς και να παρέχει έγκαιρη πρόσβαση στις ανοσοθεραπείς μας για τον καρκίνο, καθώς και σε καινοτόμα εμβόλια κατά των λοιμωδών νοσημάτων – στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.