Την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, για οκτώ μήνες δείχνει αμερικανική μελέτη που στηρίχθηκε σε αυτοψίες 44 ασθενών που πέθαναν με κορωνοϊό, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, ο ιός SARS-CoV-2 μόλυνε και κατέστρεψε κυρίως τους αεραγωγούς και τον πνευμονικό ιστό, κάτι που αναμενόταν. Ωστόσο, οι παθολόγοι βρήκαν επίσης ιικό RNA σε 84 άλλα σημεία του σώματος και σωματικά υγρά.

Επίσης, αποδόχθηκε ότι το RNA του ιού παρέμεινε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, σε μία περίπτωση ανιχνεύτηκε 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μικρή βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό παρά το σημαντικό ιικό φορτίο

Οι ερευνητές βρήκαν ιικό RNA και πρωτεΐνη SARS-CoV-2 στον υποθάλαμο, στην παρεγκεφαλίδα και στο νωτιαίο μυελό ασθενούς. Όμως βρήκαν μικρή βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό «παρά το σημαντικό ιικό φορτίο».

Οι ερευνητές απομόνωσαν επίσης ιό SARS-CoV-2 από διάφορους ιστούς εντός και εκτός της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των λεμφαδένων, του γαστρεντερικού σωλήνα, των επινεφριδίων και του οφθαλμού. Ο ιός απομονώθηκε στα 25 από δείγματα που δοκιμάστηκαν (45%).

«Δείξαμε αναπαραγωγή του ιού σε πολλαπλές μη αναπνευστικές θέσεις κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό συνιστά αξιοσημείωτη διαφορά σε σύγκριση με άλλες μελέτες», τόνισαν οι ερευνητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η σημασία της έρευνας

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι η έρευνά τους δεν είναι πρωτοποριακή, αλλά παρόλα αυτά είναι σημαντική.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Daniel Chertow, είπε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα «η βιομηχανία έκρινε ότι ο SARS-CoV-2 είναι κυρίως ένας ιός του αναπνευστικού».

Όταν μικροβιολόγοι και παθολόγοι ανέφεραν για πρώτη φορά πέρυσι ότι ο ιός είχε ανιχνευθεί σε όλο το σώμα, οι επιστήμονες στράφηκαν σε έρευνες για τη σχέση μεταξύ των μολυσμένων ιστών του σώματος και του «long covid» και των συμπτωμάτων που επιμένουν για εβδομάδες και μήνες μετά τη μόλυνση.

Το 30% των ασθενών ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία ήταν 62,5 έτη. Είκοσι επτά ασθενείς (61,4%) είχαν υποκείμενα νοσήματα. Το διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων έως το θάνατο ήταν 18,5 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Stephen Hewitt, θα ακολουθήσουν αυτοψίες εμβολιασμένων που μολύνθηκαν με διάφορες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.