Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊόύ παρουσιάζουν νέα έξαρση ενόψει του χειμώνα, σε συνδυασμό μάλιστα με άλλους ιούς, όπως αυτός της γρίπης, κρίνεται ολοένα και πιο αναγκαίο να εντοπιστούν οι παράγοντες εκείνοι που επιβαρύνουν τη νόσηση. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν πιο στοχευμένες θεραπείες, αντιμετωπίζοντας πιο αποτελεσματικά τη λοίμωξη COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης, φως ήρθαν να ρίξουν τα ευρήματα νέας κινεζικής έρευνας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η οποία αναδεικνύει τρεις παράγοντες υγείας ως βασικούς υπαίτιους για τη νόσηση – από ήπια έως και σοβαρή COVID-19. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Medical Virology.

Αξιοποιώντας δεδομένα από μελέτες γονιδιώματος μεγάλης κλίμακας, οι Κινέζοι ερευνητές ανέδειξαν το κάπνισμα, την παχυσαρκία, αλλά και την χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση ως επιδραστικούς παράγοντες για τη λοίμωξη COVID-19. Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε, επιπλέον, ότι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), ο βασικός υποδοχέας μέσω του οποίου ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό, επιδεινώνει την επιζήμια επίδραση της παχυσαρκίας και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ρόλου διάφορων παραγόντων κινδύνου (βιταμίνη D, αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, παχυσαρκία και κοινωνική τάξη) στα διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας της COVID-19. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εξ αυτών των παραγόντων, ιδιαίτερα επιδραστικοί στον κίνδυνο νόσησης από COVID-19 ήταν το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χαμηλότερη κοινωνική τάξη.

Για παράδειγμα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι πιθανό να αυξάνει:

  • τον κίνδυνο προσβολής από COVID-19 κατά 18%
  • τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 κατά 81%
  • τον κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας της COVID-19 κατά 55%

Η κοινωνική τάξη έδειξε επίσης να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο νόσησης από COVID-19, αφού τα άτομα που ανήκαν σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό. Τέλος, τα νέα ευρήματα ήρθαν να επιβεβαιώσουν παλαιότερα ερευνητικά συμπεράσματα αναφορικά με το ότι η συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία του καπνίσματος και της παχυσαρκίας στην αύξηση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό και νόσησης COVID-19. Δείχνει επίσης ότι η στόχευση τoυ ACE2 ίσως είναι ένας τρόπος να μετριαστεί ο κίνδυνος σε άτομα που είναι παχύσαρκα, υπέρβαρα, ή ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των αντίστοιχων φαρμάκων», δήλωσε ο Δρ. Ryan Au Yeung Shiu-lun, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής.

«Ο ιός SARS-CoV-2 εισέρχεται στα κύτταρα μέσω του υποδοχέα ACE2. Πρόσφατα, έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για ασθενείς με COVID-19 με τη χρήση φαρμάκων που ρυθμίζουν τον ACE2 για τον αποτελεσματικό έλεγχο της εισόδου του ιού. Τα ευρήματά μας θα ενισχύσουν την έρευνα σε διάφορους θεραπευτικούς στόχους για τη θεραπεία της COVID-19», δήλωσε ο καθηγητής Kwok Kin-on, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Jockey Club.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη διερεύνηση του ρόλου των διαφόρων παραγόντων κινδύνου στα διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας της COVID-19, η οποία επισημαίνει τη σημασία της παχυσαρκίας και του καπνίσματος, που είναι βασικοί παράγοντες επιβάρυνσης των ασθενειών, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Ο ρόλος της κοινωνικής τάξης υπογραμμίζει ξεκάθαρα τις ανισότητες που χαρακτηρίζουν τις κοινωνίες και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, καθώς είναι πιθανό να σχετίζονται και με άλλες ασθένειες», πρόσθεσε ο Δρ. Au Yeung.

«Είναι κατανοητό ότι οι καπνιστές και τα άτομα με υψηλό ΔΜΣ μπορεί να δυσκολεύονται να σταματήσουν αυτόματα το κάπνισμα ή να χάσουν άμεσα βάρος για να μειώσουν τον κίνδυνο COVID-19. Γι’ αυτό ενθαρρύνουμε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου να λάβουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποτρέψουν τυχόν ανεπιθύμητη έκβαση μιας πιθανής λοίμωξης με COVID-19», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος μακράς Covid-19 για τις γυναίκες ιδίως τις υπέρβαρες

Η διατροφή – «κλειδί» για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών νόσων

Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει πόσο υγιείς είστε – Ποιο είναι;