Όταν η χρήση των φαρμάκων ανακυκλώνεται, δίνοντας τους νέα πνοή, τότε πραγματικά η ιατρική κοινότητα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη δράση τους.

Στην ίδια λογική, νεότερη μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη (18-22 Οκτωβρίου 2022), θα αναδείξει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης διαθέσιμων φαρμακευτικών αγωγών για τη θεραπεία της παχυσαρκίας ή/και του διαβήτη τύπου 2.

Τα εν λόγω φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του στομαχικού έλκους, των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού και του καρκίνου του μαστού, εντοπίστηκαν από ένα εξελιγμένο πρόγραμμα υπολογιστή που αναπτύχθηκε από Αυστραλούς γενετιστές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης έναν τρόπο αντιστοίχισης των φαρμάκων με τους ασθενείς που είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από αυτά.

Η επαναχρησιμοποίηση των ήδη διαθέσιμων φαρμάκων για την ίαση μιας διαφορετικής ασθένειας από την ήδη προβλεπόμενη αποτελεί μια ολοένα και πιο ελκυστική επιλογή για την ανακάλυψη νέων θεραπειών και μπορεί να επιτευχθεί, μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο και το κόστος ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου.

Το νέο λογισμικό που αναπτύχθηκε από τους δρ William Reay και δρ. Murray Cairns, στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Hunter της Αυστραλίας συνδυάζει πληροφορίες σχετικά με γονιδιακά συστήματα που συνδέονται με ασθένειες και τη φαρμακολογία, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα υπάρχοντα φάρμακα που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία άλλων παθήσεων.

«Επιδιώξαμε να βρούμε φάρμακα που θα επιδρούν σε πολύπλοκες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, στοχεύοντας στον γενετικά κωδικοποιημένο βιολογικό κίνδυνο κάθε ατόμου» σημειώνει ο δρ. William Reay.

Η πολύπλευρη χρήση των φαρμάκων 

Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε μέσω του λογισμικού τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις γενετικές οδούς που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία, για να συγκρίνουν τα δεδομένα αυτά με πληροφορίες σχετικά με τους γονιδιακούς στόχους και τα μονοπάτια των υφιστάμενων φαρμάκων.

Το λογισμικό εντόπισε φάρμακα που στοχεύουν σε πέντε γενετικά μονοπάτια σχετικά με την παχυσαρκία και τέσσερα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2.

Για τη πιθανή θεραπεία της παχυσαρκίας αναγνωρίστηκαν η βακλοφένη, ένα μυοχαλαρωτικό, και η καρφιλζομίμπη, ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο, ενώ αντίστοιχα για τον σακχαρώδη διαβήτη εντοπίστηκαν το φάρμακο παλμποσικλίμπη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, και οι καρδιακές γλυκοσίδες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού.

Αναγνωρίστηκαν, επίσης, και φάρμακα για την ταυτόχρονη ίαση και των δύο καταστάσεων υγείας, όπως η φοσταματινίμπη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διαταραχής της θρομβοπενίας του αίματος, η σουκραλφάτη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου, και το καρκινικό φάρμακο ρεγοραφενίμπη.

Τέλος, δύο ήταν τα φάρμακα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως επαναχρησιμοποιούμενες θεραπείες: η βακλοφαίνη και η σουκραλφάτη.

Το λογισμικό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιστοίχιση των φαρμάκων στους ασθενείς, με βάση τη γενετική τους σύσταση, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι κάθε άτομο θα λάβει τη βέλτιστη θεραπεία.

Το επόμενο βήμα είναι οι κλινικές δοκιμές ακριβείας, κατά τις οποίες το λογισμικό χρησιμοποιείται για την αντιστοίχιση των φαρμάκων με τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού σε ασθενείς με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Η θεραπεία που προστατεύει καρδιά και νεφρά

Παχυσαρκία: Ένας ακόμα σοβαρός κίνδυνος «κρύβεται» στο επιπλέον βάρος