Διατεθειμένοι να λάβουν οποιοδήποτε σκεύασμα προκειμένου να ανακουφιστούν από του πόνους στις αρθρώσεις εμφανίζονται μεσήλικες και ηλικιωμένοι (50-80 ετών) στην τελευταία Εθνική Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την Υγιή Γήρανση, αψηφώντας πιθανούς κινδύνους για την υγείας τους. Η αποφυγή επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό και η άγνοια σχετικά με άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις με καταπραϋντικές ιδιότητες έναντι των πόνων ήταν δύο ακόμα συμπεράσματα του γκάλοπ.

Επτά στους δέκα (70%) που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν περιστασιακούς τουλάχιστον πόνους στις αρθρώσεις και έξι στους δέκα (60%) κάποια μορφή αρθρίτιδας, με τους μισούς εξ αυτών (45%) να βιώνουν καθημερινούς πόνους. Για το 49% οι αρθραλγίες «φρενάρουν» τις συνήθεις δραστηριότητές τους ενώ πάνω από το ένα τρίτο (36%) δήλωσαν ότι αποτελούν ουσιαστικό εμπόδιο της καθημερινότητάς τους.

Συνολικά για τους παραπάνω, μια ευρεία πλειονότητα (80%) ανέφεραν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους για τη διαχείριση της κατάστασής τους μέσω μη συνταγογραφούμενων θεραπειών που περιελάμβαναν:

  • για το 66% μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως ασπιρίνη, παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη
  • για το 26% συμπληρώματα όπως γλυκοζαμίνη ή χονδροϊτίνη
  • για το 11% κανναβιδιόλη (CBD)
  • για το 9% μαριχουάνα.

Ένα μικρό μόλις ποσοστό είχε αναζητήσει συνταγογραφούμενες θεραπείες όπως συνταγογραφούμενα οπιοειδή αναλγητικά (18%), ενέσεις κορτικοστεροειδών στις αρθρώσεις (19%), κορτικοστεροειδή δια στόματος (συστηματικά κορτικοστεροειδή) (14%), οπιοειδή (14%) και τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) (4%).

Χωρίς ενημέρωση για τις παρενέργειες

Παρά τους σοβαρούς κινδύνους που επιφυλάσσει η λήψη διάφορων σκευασμάτων, ιδίως όταν είναι μακροχρόνια ή συνδυαστικά με άλλα φάρμακα, το 60% όσων τα επιλέγουν για θεραπεία δήλωσε πως δεν είχε συζητήσει -ή τουλάχιστον δεν το θυμόταν- με τον θεράποντά του για πιθανούς κινδύνους, ενώ το 26% όσων λάμβαναν στεροειδή από το στόμα δεν είχαν συζητήσει για τους ιδιαίτερους κινδύνους αυτών των φαρμάκων. Τα παραπάνω επεσήμανε η Δρ Beth Wallace, ρευματολόγος και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου, επικαλούμενη της οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας για την οστεοαρθρίτιδα, συχνότερο τύπο αρθρίτιδας, και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με τις οποίες:

  • η λήψη φαρμάκων πρέπει να περιορίζεται κατά το μέγιστο δυνατό ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις στο στομάχι, το συκώτι, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, τη διάθεση ή τον ύπνο των ασθενών
  • βραχυπρόθεσμη χρήση των μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη δόση για άτομα με οστεοαρθρίτιδα
  • οι κίνδυνοι από τα φάρμακα αυξάνονται με τη μακροχρόνια χρήση τους καθώς και όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα ή ορισμένα συμπληρώματα είτε συχνή κατανάλωση αλκοόλ
  • απορρίπτονται τα περισσότερα συμπληρώματα καθώς και οπιοειδή ή άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα λόγω έλλειψης στοιχείων ή ενδείξεων πιθανού κινδύνου.

Καθημερινές και εναλλακτικές βοηθητικές παρεμβάσεις

Οι οδηγίες για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας υπογραμμίζουν τη σημασία της απώλειας βάρους, της άσκησης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αυτοδιαχείρισης της αρθρίτιδας, τάι-τσι, γιόγκα, μηροκνημικούς νάρθηκες, νάρθηκες σύγκλεισης και κινησιοθεραπεία, βελονισμός ή πιεσοθεραπεία, γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία και εφαρμογή θερμότητας, κρύου ή τοπικών αναλγητικών στις αρθρώσεις που πονούν.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 64% των ατόμων με αρθραλγίες ασκούνταν και το 24% είχαν κάνει φυσικοθεραπείες, πολύ λιγότεροι εντούους είχαν καταφύγει σε μη φαρμακευτικές επιλογές όπως οι νάρθηκες.

Οι ερευνητές σχολίασαν ότι όσοι συμμετέχοντες ανέφεραν μέτρια ή κακή σωματική υγεία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να δηλώσουν μέτριο ή σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις συγκριτικά με όσους είχαν καλύτερη υγεία, μια διαφορά που αποτυπώθηκε εξίσου μεγάλη και κατ΄αναλογία για την ψυχική υγεία. Η χειρότερη ψυχική και σωματική υγεία εξωθούσε τους πάσχοντες να συνηγορήσουν στην αναληθή διατύπωση ότι «δεν υπάρχει τίποτα να ανακουφίσει από τα επώδυνα συμπτώματα».

Διαβάστε επίσης:

Οστεοαρθρίτιδα και Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Οι συχνότερες παθήσεις των αρθρώσεων

Οστεοαρθρίτιδα: Η βιταμίνη – κλειδί για τον πόνο στα γόνατα

Γιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός – Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες