Μια νέα ανακάλυψη έκανε ομάδα επιστημόνων των ΗΠΑ, η οποία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος να αποβάλλει μια γυναίκα αλλάζει ανάλογα με τις εποχές του χρόνου.

H έρευνα αναδεικνύει το καλοκαίρι ως την πιο επικίνδυνη εποχή για την εγκυμοσύνη. Η επιστημονική ομάδα που «έτρεξε» την εν λόγω μελέτη, η οποία διήρκεσε 8 χρόνια, παρακολούθησε περί τις 6.000 εγκυμοσύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από ένα εν εξελίξει πρόγραμμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, που ξεκίνησε το 2013 να στρατολογεί γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν και να τις παρακολουθεί μέχρι να γεννήσουν.

Ειδικότερα, τα ερευνητικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Epidemiology, αποκάλυψαν ότι το ποσοστό των αποβολών έφτανε στο απόγειό του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Από τους μήνες αυτούς, πιο επικίνδυνος αναδείχθηκε ο Αύγουστος, οπότε και οι αποβολές ήταν 44 φορές περισσότερες απ’ ότι, για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο. Η τάση αυτή έδειξε να είναι ισχυρότερη στην περίπτωση που το έμβρυο ήταν λιγότερων από 8 εβδομάδων. Ειδικότερα, ο κίνδυνος αποβολής σε οποιαδήποτε εβδομάδα της κύησης ήταν 31% μεγαλύτερος στα τέλη Αυγούστου, συγκριτικά με τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Δρ. Amelia Wesselink, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, δήλωσε: «Οι περιπτώσεις στις οποίες παρατηρούνται εποχιακές διακυμάνσεις στα αποτελέσματα, μπορούν να μας δώσουν στοιχεία σχετικά με τα αίτια που προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αυξημένες πιθανότητες να προκύψει μια αποβολή το καλοκαίρι οφείλονται πιθανώς στην υπερβολική ζέστη, αλλά και σε παράγοντες του τρόπου ζωής μιας εγκύου όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που έλαβαν από γυναίκες που είχαν ιστορικό αποβολής, σχετικά με το πότε συνέβη και πόσο προχωρημένη ήταν η εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τις ενδείξεις της ανάλυσης, ο κίνδυνος πολλαπλασιαζόταν για τις γυναίκες που ζούσαν στις νότιες και μεσοδυτικές Πολιτείες, εκεί όπου οι κάτοικοι βιώνουν τα πιο ζεστά καλοκαίρια, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

«Η υπερβολική έκθεση στη ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο και για άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την εγκυμοσύνη και συγκεκριμένα πρόωρος τοκετός, θνησιγενία, αλλά και την πιθανότητα να γεννηθεί λιποβαρές το βρέφος», πρόσθεσε η ίδια.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής για το κλίμα και την αντιμετώπιση της υπερβολικής θερμότητας, αλλά και των εκστρατειών ενημέρωσης, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και ο παράγοντας κινδύνου για τις εγκύους και τα βρέφη τους», υπογραμμίζει η Δρ. Wesselink.

Ο λόγος για τον οποίο η ζέστη επηρεάζει την εγκυμοσύνη δεν είναι ξεκάθαρος, ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν ότι πιθανότατα παίζει ρόλο η αφυδάτωση, η διαταραχή της ανάπτυξης του πλακούντα και αλλαγές στη ροή του αίματος της μήτρας.

Υπογραμμίζουν, επιπλέον, ότι ελάχιστες έρευνες έχουν ασχοληθεί με τη συσχέτιση των δύο, οι οποίες μάλιστα έχουν βασιστεί σε κλινικά στοιχεία και πληροφορίες γονιμότητας, που τείνουν να παραβλέπουν τις αποβολές που συνέβησαν σε πρόωρο στάδιο της εγκυμοσύνης, αλλά και εκείνες που αφορούν σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η έρευνά τους έβαλε ένα λιθαράκι για να γεμίσει το κενό που υπάρχει σε αυτό το επιστημονικό πεδίο, τονίζουν ωστόσο ότι απαιτείται περαιτέτρω μελέτη για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Το στρες της εγκύου λόγω πανδημίας μπορεί να είχε αρνητική επίπτωση στον εγκέφαλο του αγέννητου μωρού

Εγκυμοσύνη: Οι επιπλοκές που διπλασιάστηκαν σε 12 χρόνια – Τι φταίει

Κορωνοϊός: Μειωμένος κατά 15% ο κίνδυνος θνησιγένειας στις εγκύους που έχουν κάνει εμβόλια