Πολύ συχνά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και αμέσως αφότου γεννήσουν, οι γυναίκες δέχονται ένα καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό. Νέα έρευνα προσθέτει ένα ακόμη, άγνωστο μέχρι τώρα όφελος του μακροχρόνιου αποκλειστικού θηλασμού για τα παιδιά, καθώς συνέδεσε αυτή την πρακτική με μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης άσθματος.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι όσο περισσότερο χρονικό διάστημα διαρκούσε ο θηλασμός του βρέφους, τόσο αποδυναμωνόταν το ενδεχόμενο για το παιδί να εκδηλώσει άσθμα ή άλλα προβλήματα σχετιζόμενα με αυτό», εξήγησε η Keadrea Wilson, MD, βασική συντάκτρια του άρθρου και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεογνολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί.

Όπως εξήγησε η δρ. Wilson, η ευεργετική δράση του θηλασμού για το παιδί ήταν αμιγώς δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή συνδέθηκε άμεσα με το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η μητέρα θήλαζε το μωρό της. Πιο συγκεκριμένα, τα βρέφη που θήλαζαν για 2-4 μήνες είχαν μόνο 64% πιθανότητες να αντιμετωπίσουν όσα συμπτώματα άσθματος «απειλούν» όσα βρέφη θήλασαν για λιγότερο από 2 μήνες. Η πιθανότητα αυτή μειωνόταν στο 61% στις περιπτώσεις όπου ο θηλασμός είχε διαρκέσει περισσότερο από 5-6 μήνες και κατέβαινε στο 52% όταν ο θηλασμός είχε διαρκέσει για περισσότερους από 6 μήνες.

Σημειώνεται ότι η μελέτη συνδύασε τρεις έρευνες, με σκοπό να συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό δεδομένων, συγκεκριμένα τα στοιχεία περισσότερων από 2.000 ζευγών μητέρας – παιδιού. Επιπροσθέτως, μέσω του συνδυασμού, οι ερευνητές εξασφάλισαν δημογραφική κατανομή.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο μη αποκλειστικός θηλασμός, εκείνος δηλαδή που συνδυάστηκε με φόρμουλα, χυμούς ή άλλες τροφές, δεν παρείχε τα ίδια οφέλη με τον αποκλειστικό θηλασμό. Αυτό διευκρίνισε η αλλεργιολόγος Angela Hogan, MD, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άσθματος ACAAI, η οποία πρόσθεσε: «Το άσθμα περνάει από γενιά σε γενιά και σύμφωνα με το CDC, αν ένας γονέας έχει άσθμα, οι πιθανότητες να αναπτύξει και το παιδί είναι 3 με 6 φορές περισσότερες συγκριτικά με ένα παιδί που δεν έχει ασθματικό γονέα».

«Η μελέτη μας, που συνδέει τον χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος με τον μακροχρόνιο αποκλειστικό θηλασμό, έρχεται να ενισχύσει τις τρέχουσες συστάσεις θηλασμού», καταλήγει η δρ. Wilson.

Διαβάστε ακόμη:

Καισαρική τομή: Αθώα ή ένοχη για τις παιδικές τροφικές αλλεργίες

Το ξύλο (δεν) βγήκε από τον Παράδεισο – Οι επιπτώσεις του στα παιδιά

Video παιχνίδια: Ένας απρόσμενος σύμμαχος της παιδικής νοημοσύνης;