Σε μια στις πέντε γεννήσεις παρουσιάζονται επιπλοκές όπως διαταραχές υπέρτασης της μητέρας, πρόωρος τοκετός ή γέννηση ελιποβαρών μωρών σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Το ποσοστό των σχετιζόμενων με την εγκυμοσύνη διαταραχών της αρτηριακής πίεσης – όπως η προεκλαμψία –  διπλασιάστηκε στις ΗΠΑ μεταξύ 2007 και 2019 σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Priya Freaney συνεργάτιδα στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Η μελέτη εξετάζει λεπτομερώς την υγεία της καρδιάς των γυναικών σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, δεδομένου ότι αυτές οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως εξηγεί η Δρ Freaney.

Η περίοδος της κύησης και τυχόν επιπλοκές που παρουσιάζονται κατά τη διάρκειά της προοικονομούν και μελλοντικά προβλήματα υγείας των γυναικών, αλλά και των απογόνων τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 51,6 εκατομμυρίων γεννήσεων στο Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ από το 2007 έως το 2019.

Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των υπερτασικών διαταραχών όπως η υπέρταση κύησης και η προεκλαμψία διαπιστώθηκε ότι – μετά την προσαρμογή των στοιχείων βάσει της ηλικίας των γυναικών του δείγματος – το ποσοστό των διαταραχών που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση αυξήθηκε από 38,4 ανά 1.000 γεννήσεις το 2007 σε 77,8 το 2019.

Τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε σημειώνοντας αύξηση 9,1% ετησίως κατά μέσο όρο από το 2014 έως το 2019 σε σύγκριση με 4,1% ετησίως από το 2007 έως το 2014.

Παρότι οι ερευνητές δεν αξιολογούν την ηλικία εγκυμοσύνης των γυναικών ως σημαντικό παράγοντα εξήγησης του φαινομένου, εντούτοις ανεξάρτητοι ερευνητές όπως η Δρ Nisha Parikh κλινική καρδιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, εκτιμούν ότι η αύξηση που παρατηρείται στο μέσο όρο ηλικίας των γυναικών που κυοφορούν μάλλον εξηγεί κατά ένα μέρος και τα ευρήματα της έρευνας.

Συμπερασματικά οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία τους που εγκυμονεί η υπέρταση κύησης και να γνωρίζουν ότι ακόμη και αν η αρτηριακή τους πίεση επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό, θα πρέπει να θεωρείται ως προειδοποιητικό σημάδι για ένα ενδεχόμενο μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης

Υπέρταση κύησης: Ποιοι είναι οι μελλοντικοί κίνδυνοι υγείας που εγκυμονεί

Υπέρταση στην Εγκυμοσύνη: Έχει σημασία αν η σύλληψη έγινε άνοιξη ή χειμώνα

Κύηση: Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο