Η ορθοστατική υπόταση, η κατάσταση όπου κάποιος ζαλίζεται όταν σηκωθεί απότομα από την καθιστή στην όρθια θέση, είναι μια συχνή κατάσταση που οφείλεται σε παροδική πτώση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Heart Rhythm την επίσημη επιθεώρηση των Εταιριών Καρδιακού Ρυθμού και Ηλεκτροφυσιολογίας καθώς και την Εταιρίας Παιδιατρικής και Γενετικής Ηλεκτροφυσιολογίας προτείνει δυο απλές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ορθοστατικής υπότασης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Οι τεχνικές βασίζονται στην ενεργοποίηση των μυών των κάτω άκρων είτε πριν σηκωθούμε είτε αφού σηκωθούμε. Μια πρώτη γεύση της κίνησης που ζητείται σε κάθε περίπτωση παίρνουμε από το σχήμα που ακολουθεί.

Credit: Heart Rhythm

Το πρώτο σκίτσο αντιστοιχεί στην ομάδα ελέγχου. Το δεύτερο αφορά την πρώτη τεχνική που προτείνεται, όπου πριν σηκωθούμε από την καρέκλα, κάνουμε 2-3 δοκιμαστικές άρσεις των γονάτων και μετά σηκωνόμαστε. Στο τρίτο σκίτσο απαιτείται αμέσως μόλις σηκωθούμε να σταυρώσουμε και να σφίξουμε τους μηρούς. Στην πρώτη τεχνική ενεργοποιείται το μυικό σύστημα των ποδιών, ενώ στη δεύτερη αποτρέπεται η πτώση της πίεσης.

Οι παραπάνω τεχνικές δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε μια ομάδα 22 γυναικών μέσου όρου ηλικίας 32 ετών με ιστορικό λιποθυμικών επεισοδίων κατά την έγερση από την καθιστή στην όρθια θέση.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας οι τεχνικές θα δοκιμαστούν σε άνδρες.

Διαβάστε επίσης

Σηκωθήκατε απότομα και ζαλιστήκατε; Είναι πιθανό να κινδυνεύετε από αυτή τη σοβαρή νόσο