Ένα ρινικό στεροειδές σπρέι (εκνέφωμα) μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή νόσο COVID-19 και να μειώσει έτσι έως και 20-25% τις πιθανότητες νοσηλείας, εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου. Στα σχετικά ευρήματα κατέληξαν ερευνητές από την Κλινική του Cleveland μέσα από τα στοιχεία 72.147 ασθενών με κορωνοϊό, 18 ετών και άνω, για το διάστημα 1 Απριλίου – 31 Μαρτίου 2021. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Ειδικότερα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν 12.608 (17,5%), 2.935 (4,1%) χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ και 1.880 (2,6%) εξέπνευσαν κατά τη νοσηλεία τους. Από τους παραπάνω, οι 10.187 (14,1%) έκαναν χρήση των σπρέι γνωστών και ως ενδορρινικά κορτικοστεροειδή.

Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν 1 στους 4 από την ομάδα που λάμβανε το ρινικό σπρέι είχε καλύτερα αποτελέσματα, με μικρότερο κίνδυνο 22% για νοσηλεία, 23% για εισαγωγή σε ΜΕΘ και 24% για θάνατο σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπεράσματα ενθαρρύνουν τα άτομα που κάνουν χρήση επί μακρόν αυτών των σπρέι να συνεχίσουν τη θεραπεία τους για όσο χρόνο απαιτείται. Όπως ανέφερε ο Δρ Joe Zein, M.D, Ph.D., πνευμονολόγος στην Κλινική, η μελέτη αναδεικνύει το ρόλο της μύτης στη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, η οποία αποτελεί την «πύλη εισόδου» του ιού στο σώμα, πέρασμα που ενδεχομένως να μπλοκάρουν τα ρινικά σπρέι.

Τη σπουδαιότητα των νέων ευρημάτων επεσήμανε και ο Δρ Ronald A. Strauss, M.D., αλλεργιολόγος-ανοσολόγος και διευθυντής του Κέντρου Αλλεργιών και Άσθματος του Clevelan, αναφέροντας: «η μείωση των νοσηλειών, της κάλυψης ΜΕΘ και της θνησιμότητας λόγω COVID-19 θα ανακούφιζε τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο σε περιοχές με μειωμένους πόρους, ιδίως τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού και από τις οποίες έχουν προκύψει οι νέες μεταλλάξεις».

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν συστήνεται η χρήση ρινικών στεροειδών σπρέι ως πρόληψη για την COVID-19, καθώς ο τρόπος που επιδρούν παραμένει αδιευκρίνιστος. Η μελέτη στηρίχτηκε σε πορίσματα εργαστηριακών δοκιμών με τέτοια σπρέι, τα οποία είχαν δείξει ότι η χρήση τους μειώνει το ένζυμο ACE2, που επιτρέπει στον SARS-CoV-2 προσδεθεί και εισέλθει στα κύτταρα, ώστε να ξεκινήσει την αναπαραγωγή του στον οργανισμό.

Τα ενδορρινικά κορτικοστεροειδή είναι ρινικά σπρέι από την οικογένεια των συνταγογραφούμενων ή μη στεροειδών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κυρίως για την ρινική αποσυμφόρηση και την αντιμετώπιση ερεθισμού, αλλεργιών και άλλων ρινικών προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Βρετανία: Ελπίδες στη «μάχη» κατά της Covid-19 δίνει ρινικό σπρέι για τη γρίπη

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο Νο1 τρόπος μετάδοσης – Οι δυο κινήσεις που προστατεύουν

Κρυολογήσατε; Δείτε γιατί μπορείτε να ανησυχείτε λιγότερο για τον κορωνoϊό