Τα αυτοκόλλητα τατουάζ, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά, μπορούν να καταστρέψουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Granada.

Η μελέτη ανέλυσε τις δερματολογικές επιδράσεις των μόνιμων τατουάζ, τα οποία γίνονται με βελόνες που εισχωρούν στο δέρμα και εκείνες των προσωρινών, αυτοκόλλητων τατουάζ. Τα δεύτερα, εξηγεί ο ένας εκ των ερευνητών, Jose Pablo Serrano, είναι επίσης επιβλαβή: «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το δέρμα στο οποίο πραγματοποιείται το αυτοκόλλητο τατουάζ παρουσίαζε χαμηλότερες θερμοκρασίες, χειρότερη ενυδάτωση της επιδερμίδας και χειρότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που δεν είχε τατουάζ».

Επίσης, τα επίπεδα της διαδερμικής απώλειας νερού ήταν υψηλότερα στην περίπτωση των αυτοκόλλητων τατουάζ συγκριτικά με το δέρμα χωρίς τατουάζ, στοιχείο που υποδεικνύει ότι υπάρχει ένας βαθμός βλάβης στον επιδερμικό προστατευτικό φραγμό του δέρματος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αυτοκόλλητα τατουάζ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, ιδιαίτερα στην περίπτωση ασθενών που υποφέρουν από κάποιο είδος δερματικής βλάβης, όπως οι πάσχοντες από ψωρίαση ή ατοπική δερματίτιδα.

Σημειώνεται ότι η μελέτη προσθέτει ένα νέο στοιχείο στην επιστημονική βιβλιογραφία, καθώς οι περισσότερες παρενέργειες των τατουάζ που έχουν ήδη περιγραφεί σχετίζονται με τη μόνιμη δερματοστιξία και οφείλονται συνήθως σε προβλήματα όπως λοιμώξεις, κοκκιώματα ή αλλεργικές αντιδράσεις είτε λόγω των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν είτε λόγω της ίδιας της διαδικασίας. Επιπλέον, άλλοι τύποι προσωρινών τατουάζ, όπως η χένα, οι οποίοι δεν αναλύθηκαν στην παρούσα μελέτη, έχουν σχετιστεί με μεγαλύτερο αριθμό ανεπιθύμητων αλλεργικών αντιδράσεων.

Επιπτώσεις των μόνιμων τατουάζ
Ποιες είναι, λοιπόν, οι επιπτώσεις των μόνιμων τατουάζ. Ο Δρ. Serrano υποδεικνύει την «τραυματική διαδικασία του τατουάζ» που είναι ικανή να προκαλέσει «ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο δέρμα». Ωστόσο, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το δέρμα που έχει μόνιμα τατουάζ δεν διαφέρει σημαντικά από το δέρμα που δεν έχει καθόλου τατουάζ. «Συμπεράναμε ότι τα μόνιμα τατουάζ δεν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του φραγμού της επιδερμίδας, κάτι που κάνουν τα αυτοκόλλητα τατουάζ», εξηγεί ο ειδικός.

Δεδομένου ότι γενικά η διαδικασία του τατουάζ είναι «τραυματική και περιλαμβάνει επιπλοκές», όπως εξηγούν οι επιστήμονες, συστήνεται προσοχή πριν την απόφαση για ένα «χτύπημα». Είναι σημαντικό, υποστηρίζουν, το άτομο που επιθυμεί να κάνει τατουάζ να διαβάσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τους πιθανούς κινδύνους μόλυνσης ή αλλεργιών και επίσης να επιλέγουν επαγγελματίες που προσφέρουν εξασφαλισμένη ποιότητα υπηρεσιών και υψηλό βαθμό υγιεινής που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων. «Επίσης, θα ήταν βοηθητικό ο πελάτης να γνωρίζει ποιον τύπο χρωμάτων σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες για το τατουάζ που επιθυμεί να κάνει και τυχόν αλλεργικές παρενέργειες που μπορεί να έχουν», καταλήγει ο Δρ. Serano.

Οι επιστήμονες τονίζουν, τέλος, ότι όποιος σκέφτεται να κάνει τατουάζ και χρειάζεται συμβουλές σχετικά με πιθανές δερματολογικές επιπτώσεις θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται έναν δερματολόγο.

Διαβάστε επίσης

Τατουάζ: Η τεχνική που το σβήνει χωρίς ουλές και δυσχρωμίες

Η διατροφή που προάγει την φλεγμονή του δέρματος – Οι αλλαγές που σώζουν

Τα SOS τρόφιμα για υγιές, ελαστικό και λαμπερό δέρμα