Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού SARS-Cov-2 έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με τους φορείς του στελέχους Άλφα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases.

Επίσης, ο κίνδυνος να χρειαστεί κανείς επείγουσα ιατρική φροντίδα ή εισαγωγή στο νοσοκομείο εντός 14 ημερών από την εκδήλωση της λοίμωξης Covid-19 ήταν 1,5 φορές περισσότερες με την παραλλαγή Δέλτα συγκριτικά το στέλεχος Άλφα.

Είναι η πρώτη μελέτη που κάνει σύγκριση του κινδύνου νοσηλείας μεταξύ των δύο μεταλλάξεων βάσει επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είχαν αναλυθεί ως προς την φέρουσα μετάλλαξη.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Gavin Dabrera, Επιδημιολόγος στο Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τη Δέλτα είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία συγκριτικά με την Άλφα, όταν μιλάμε για ανεμβολίαστους πολίτες. Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμβολιασμός προσφέρει εξαιρετική προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα».

Προκαταρκτική μελέτη από τη Σκωτία έχει δείξει τον διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας λόγω του Δέλτα στελέχους λόγω της σοβαρότερης νόσησης που μπορεί να προκαλέσει η εν λόγω μετάλλαξη. Αλλά αυτή η μελέτη είχε εστιάσει στα αρχικά μοριακά τεστ (PCR) των ασθενών και το στέλεχος είχε καθοριστεί βάσει της αναζήτησης ενός συγκεκριμένου γονιδίου που είναι συχνότερο στη μετάλλαξη Δέλτα.

Στην παρούσα όμως μελέτη που αφορά σε 43.338 θετικά κρούσμα που είχαν διαγνωστεί στην Αγγλία το διάστημα 29 Μαρτίου – 23 Μαΐου 2021, συμπεριλήφθηκαν πληροφορίες για τον εμβολιασμό, την προσέλευση σε ΤΕΠ, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Όλοι οι ασθενείς είχαν δώσει δείγμα ώστε να γίνει γενετική ανάλυση του κορωνοϊού και να επιβεβαιωθεί ποιο στέλεχος είχε προκαλέσει τη λοίμωξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του διαστήματος που εστίασε η μελέτη αναφέρθηκαν 34.656 κρούσματα της μετάλλαξης Άλφα (80%) and 8.682 της Δέλτα (20%).

Περίπου ένας στους 50 ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο εντός 14 ημερών από το πρώτο θετικό τεστ κορωνοϊού (2,2% με Άλφα στέλεχος, 2,3% με Δέλτα). Μετά τη συνεκτίμηση και άλλων γνωστών παραγόντων για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 -όπως η ηλικία, η εθνικότητα και το εμβολιαστικό στάτους- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν 2,2 φορές μεγαλύτερος με το Δέλτα στέλεχος συγκριτικά με το Άλφα.

Και όπως πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη συμπτωματική λοίμωξη και τη νοσηλεία και από τα δύο στελέχη, όντως και στην παρούσα έρευνα παρατηρήθηκε ότι μόλις το 1,8% των κρουσμάτων Covid-19 (οποιουδήποτε στελέχους) είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, το 74% των κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι και το 24% μερικώς εμβολιασμένοι.

Όπως τονίζει η Δρ. Anne Presanis από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ «η μελέτη υπογραμμίζει το προφανές: η απουσία εμβολίου εκθέτει το άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο εν μέσω του επιδημικού κύματος που έχει προκαλέσει η Δέλτα συγκριτικά με τη μετάλλαξη Άλφα. Ο πλήρης εμβολιασμός είναι καίριας σημασίας για τη μείωση του ατομικού κινδύνου νόσησης από το στέλεχος Δέλτα και κυρίως τη μείωση του ενδεχόμενου σοβαρής νόσου που να απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Διαβάστε επίσης

Παγώνη: Θερίζει η μετάλλαξη Δέλτα -Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά

Μετάλλαξη Δέλτα: Ξεπέρασε το 96% στα νέα στελέχη που εντόπισε ο ΕΟΔΥ

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί το παραλλαγμένο στέλεχος αποτελεί τόσο σημαντικό εμπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας;