Τα άτομα που έχουν προσφάτως νοσήσει από COVID-19 ή έχουν ακόμα ενεργή λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβους αίματος σε περίπτωση που χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στο Anaesthesia, το επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας.

Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι κύρια αιτία θανάτου νοσηλευόμενων ασθενών αλλά μπορεί να προληφθεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Η νέα μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ, εστίασε σε δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από περισσότερους από 15.000 χειρουργούς κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, και αφορούσαν σε 128.013 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε 1.630 νοσοκομεία σε 115 χώρες. Στη λίστα των νοσοκομείων περιλαμβάνονται 29 ελληνικά και 3 κυπριακά.

Οι επιστήμονες ταξινόμησαν τους ασθενείς ανάλογα με το αν είχαν εκδηλώσει φλεβική θρομβοεμβολή ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση εντός 30 ημερών από χειρουργική επέμβαση. Η διάγνωση της COVID-19 χωρίστηκε σε προ-εγχειρητική (7 -30 ημέρες πριν από την επέμβαση), πρόσφατη (1-6 εβδομάδες πριν το χειρουργείο), παλαιότερη (7 εβδομάδες ή και περισσότερο πριν από την επέμβαση) ή απουσία ενεργής ή παρελθούσης λοίμωξης.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η φλεβική θρομβοεμβολή είναι 50% πιθανότερο να συμβεί σε ασθενείς με ενεργή COVID-19 και σχεδόν δύο φορές συχνότερη σε όσους έχουν ιστορικό πρόσφατης νόσησης. Επίσης, η μετεγχειρητική θρομβοεμβολή σχετίστηκε με 5πλάσιο κίνδυνο θανάτου εντός 30 ημερών από την χειρουργική επέμβαση, συγκριτικά με ασθενείς που δεν είχαν εκδηλώσει φλεβική θρομβοεμβολή.

Το ποσοστό μετεγχειρητική συχνότητας της φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν 0,5% στους ασθενείς χωρίς SARS-CoV-2, 2,2% στους ασθενείς με περιεγχειρητική νόσο COVID-19, 1,6% σε εκείνους με πρόσφατη λοίμωξη και 15 σε εκείνους με ιστορικό νόσησης.

Μετά την συνεκτίμηση πιθανόν συνεισφερόντων παραγόντων, οι ασθενείς με περιεγχειρητική νόσο COVID-19 είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, ενώ όσοι είχαν νοσήσει πρόσφατα είχαν 90% αυξημένο κίνδυνο. Οι ασθενείς με παλαιότερη λοίμωξη είχαν 70% αυξημένο κίνδυνο.

Η φλεβική θρομβοεμβολή σχετίζεται με 5,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μετά από χειρουργείο. Στην παρούσα μελέτη υπολογίστηκε ότι στους ασθενείς με COVID-19 η θνησιμότητα χωρίς φλεβική θρομβοεμβολή είναι 7,4% και παρουσία αυτής της επιπλοκής φτάνει στο 40,8%.

«Όσοι υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις διατρέχουν έτσι κι αλλιώς υψηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Αλλά τώρα διαπιστώνουμε ότι μια πρόσφατη ή ενεργή νόσο COVID-19 σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο μετεγχειρητικά να εκδηλώσει κανείς φλεβική θρομβοεμβολή», εξηγεί η Elizabeth Li, Γενική Χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπέρμινγχαμ και εις εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι επιστήμονες συστήνουν λοιπόν την αυξημένη εγρήγορση των κλινικών γιατρών και την εφαρμογή μέτρων, όπως η αντιπηκτική αγωγή, για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης θρόμβωσης μετά από χειρουργική επέμβαση, είτε κάποιος έχει ιστορικό COVID-19 είτε όχι.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Κανένα όφελος από την ασπιρίνη για τους ασθενείς – Δεν μειώνει τον κίνδυνο για θρόμβωση

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης εάν έχω κιρσούς;

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Τα συμπτώματα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο θρόμβωσης