Συμπτώματα διάρκειας έξι έως οκτώ μηνών καταλίπει η νόσος COVID-19 στους ασθενείς ακόμη και μετά την πλασματική τους, καθώς φαίνεται, ανάρρωση. Η μακρά (Long) Covid ή «μετά- COVID-19 σύνδρομο»(post-covid syndrome) ήταν το αντικείμενο μιας ακόμη μελέτης επί του νέου κορωνοϊού με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Milo Puhan, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο PLOS ONE.

Μολονότι κύριο μέλημα υγειονομικών και επιστημόνων ήταν η αντιμετώπιση της COVID-19 σε πρώτο επίπεδο, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων μακροχρόνιων επιπλοκών στη σωματική και ψυχική υγεία επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του τι έπεται της νόσησης και πώς μπορεί να προληφθεί και αντιμετωπιστεί.

Μέσα από το σύστημα ιχνηλάτησης επαφών της Ζυρίχης, οι ερευνητές κατέληξαν σε 431 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Αυγούστου 2020 και οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την υγεία τους 7,2 μήνες κατά μέσο όρο μετά από το θετικό τεστ. Επρόκειτο για σχετικά νεότερους ασθενείς συγκριτικά με όσους δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, με διάμεση ηλικία τα 47 έτη.

Το 89% των συμμετεχόντων είχαν συμπτώματα κατά τη διάγνωση και ένα 19% χρειάστηκε νοσηλεία. Το 26% του συνόλου ανέφερε ότι δεν είχε αναρρώσει πλήρως έξι έως οκτώ εβδομάδες από την ημέρα διάγνωσης και εξακολουθούσε να έχει συμπτώματα:

  • κόπωσης για το 55%,
  • δύσπνοιας για το 25% και
  • κατάθλιψης για το 26%.

Δύο επιπλέον σημαντικά στοιχεία της μελέτης ήταν ότι:

  • γυναίκες και ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί εμφάνισαν τα επίμονα συμπτώματα σε μεγαλύτερα ποσοστά εν σχέσει με άρρενες ασθενείς και όσους δεν είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
  • το 40% επί του συνόλου επισκέφτηκε τουλάχιστον μία φορά γενικό ιατρό με αφορμή την COVID-19 μετά την οξεία φάση της λοίμωξης.

Οι ερευνητές που εκπόνησαν τη μελέτη αναφέρουν για τα ευρήματα: «αυτή η μελέτη κοόρτης βασίστηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ασθενών με κορωνοϊό από τον γενικό πληθυσμό και διαπίστωσε ότι 1 στους 4 (26%) δεν είχε αναρρώσει πλήρως σε διάστημα 6 έως 8 μηνών από τη διάγνωση, ενώ 40% χρειάστηκε να επισκεφθούν τουλάχιστον μία φορά γενικό ιατρό για λόγους σχετικούς με την COVID-19. Τα ευρήματα επισημαίνουν την ανάγκη ενός σχεδιασμού σχετικά με τις υγειονομικές υπηρεσίες και πόρους που θα πρέπει να προορίζονται για ασθενείς με μετά- COVID-19 σύνδρομο».

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός – Ανάρρωση: Το ενοχλητικό σύμπτωμα που παραμένει στους μισούς ασθενείς

Κορωνοϊός: Ο ένας στους δέκα ταλαιπωρείται ακόμη οκτώ μήνες μετά – Τα επίμονα συμπτώματα

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Πόσοι ταλαιπωρούνται από επίμονα συμπτώματα – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι