*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

To 1/3 των ασθενών με Covid (34%) διαγνώστηκαν με νευρολογικά συμπτώματα ή προβλήματα ψυχικής υγείας μέσα σε διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, διαπιστώνει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σχετική μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Psychiatry» σε δείγμα πάνω από 236.000 ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό σε διάφορες χώρες, κυρίως στις ΗΠΑ.

Η συχνότητα εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών, όπως εγκεφαλική αιμορραγία (0,6%), εγκεφαλικό επεισόδιο (2,1%) και άνοια (0,7%) ήταν συνολικά χαμηλότερη από ότι για τις ψυχικές διαταραχές, αναφέρεται στη μελέτη.

Όμως οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικών διαταραχών ήταν γενικά υψηλότερος σε ασθενείς που νόσησαν βαριά από Covid-19, κυρίως σε όσους νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, όπως ο Μασούντ Χουσέιν, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας εκ των συντακτών της μελέτης. Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι η Covid-19 δεν αύξησε απαραίτητα τον κίνδυνο για όλο το φάσμα των νευρολογικών ασθενειών.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι εγκεφαλικές παθήσεις και οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι πιο συχνές μετά την Covid-19, συγκριτικά με νόσηση από γρίπη ή άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ακόμη και όταν οι ασθενείς αντιμετωπίζουν κι άλλους παράγοντες κινδύνου», υποστηρίζει ο Μαξίμ Τάκετ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της συντακτικής ομάδας της μελέτης. «Τώρα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει μετά το διάστημα των έξι μηνών», προσθέτει.

«Καθίσταται πάντως σαφές από αυτήν τη μελέτη ότι ο αντίκτυπος που έχει το COVID-19 μπορεί να είναι σοβαρός», τονίζει ο Λέα Μίλιγκαν, διευθύνων σύμβουλος της ερευνητικής ομάδας « MQ Mental Health».

Κι αν και ο κίνδυνος νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών από την Covid-19 ήταν μεμονωμένα μικρός, οι συνολικές επιπτώσεις της νόσου στον παγκόσμιο πληθυσμό μπορεί να αποδειχθούν «σημαντικές», προειδοποιεί ο Πολ Χάρισον, καθηγητής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της επιστημονικής συντακτικής ομάδας της μελέτης.

«Πολλές από αυτές τις καταστάσεις είναι χρόνιες», τονίζει. «Κι ως και τούτου», συμβουλεύει, «θα πρέπει τα συστήματα υγείας να έχουν τους πόρους και τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη πρόκληση».