Αν ανήκετε στα εκατομμύρια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από αλλεργίες, πιθανότατα παίρνετε κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο για να καταπολεμήσετε τα εξανθήματα, το φτάρνισμα και την καταρροή. Εξίσου πιθανό, όμως, είναι να παίρνετε τα φάρμακά σας με λάθος τρόπο, σύμφωνα με τον Derek Chu, αλλεργιολόγο του Πανεπιστημίου McMaster.

«Οι άνθρωποι πρέπει να επανεξετάσουν τι φάρμακα έχουν στο σπίτι τους για να αντιμετωπίσουν τις αλλεργίες, τι χορηγούν τα νοσοκομεία και τι συνιστούν οι ειδικοί. Το μήνυμα αυτό πρέπει να διαδοθεί και η δημοσίευση αυτή είναι επίκαιρη λόγω των εποχικών αλλεργιών της άνοιξης καθώς και των εμβολίων για τον κορωνοϊό, στα οποία είναι συχνά τα εξανθήματα και τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν», εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει:

«Υπάρχουν νέα, δεύτερης γενιάς αντιισταμινικά, που είναι ισχυρά, συγκεκριμένα, με άμεση δράση και αποδεδειγμένη ασφάλεια, τα οποία όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και των εξανθημάτων».

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal (CMAJ) και παραθέτει πέντε στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε:

  1. Τα αντιισταμινικά είναι από τα πιο ευρέως αλλά και λανθασμένα χρησιμοποιούμενα φάρμακα σε όλο τον κόσμο. Είναι η καλύτερη επιλογή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πυρετού και της έξαρσης εξανθημάτων, αλλά όχι για το άσθμα, το έκζεμα, τον βήχα και την αϋπνία.
  2. Τα αντιισταμινικά πρώτης γενιάς έχουν συσχετιστεί με σοβαρές παρενέργειες. Τα αντιισταμινικά με διφαινυδραμίνη, χλωροφαινιραμίνη ή υδροξυζίνη είναι αντιισταμινικά πρώτης γενιάς που μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία και να επηρεάσουν γνωστικές λειτουργίες όπως η απόδοση στο σχολείο. Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει θάνατο και δυνητικά είναι επικίνδυνα τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.
  3. Τα νεότερα αντιισταμινικά είναι πιο ασφαλή, αλλά εξίσου οικονομικά και αποτελεσματικά με αυτά της πρώτης γενιάς. Τα αντιισταμινικά τελευταίας γενιάς, μάλιστα, έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά και διαρκούν περισσότερο με λιγότερες παρενέργειες (π.χ. υπνηλία).
  4. Τα αντιισταμινικά δεν θα πρέπει να χορηγούνται αντί της επινεφρίνης για την θεραπεία της αναφυλαξίας. Τα από του στόματος φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με τις ενέσεις επινεφρίνης για την θεραπεία των αναφυλακτικών αντιδράσεων, αλλά δεν είναι υποκατάστατα.
  5. Τα περισσότερα αντιισταμινικά είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι σε κλασικές δόσεις, τα αντιισταμινικά δεν βλάπτουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ίσως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επιπλέον, είναι ασφαλή για χρήση σε παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Πόσο επικίνδυνη είναι η αλλεργία στην πενικιλίνη

Ένας στους 100.000 εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού εκδηλώνει σοβαρή αλλεργική αντίδραση

Αλλεργίες: Γιατί κάποιοι αλλεργικοί δεν έχουν συμπτώματα, ενώ άλλοι ταλαιπωρούνται