Μαζί με τα δερματικά συμπτώματα που εμφανίζουν αρκετοί ασθενείς με κορωνοϊό, φαίνεται πως και οι διαταραχές στην ακοή συνδέονται επίσης με τηνCovid-19 όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοιατρικών ερευνών στο Manchester της Βρετανίας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Audiology.

Ο Kevin Munro, καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ο διδακτορικός ερευνητής Ibrahim Almufarrij ανέλυσαν 56 μελέτες που συσχέτιζαν τα προβλήματα ακοής με τον κορωνοϊό. Συγκέντρωσαν στοιχεία από 24 από αυτές τις μελέτες. Τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν κυρίως βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια ή ιατρικά αρχεία σχετικά με τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19, και όχι στα αποτελέσματα αξιόπιστων τεστ ακοής.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η απώλεια της ακοής στους ασθενείς με κορωνοϊό ανερχόταν σε ποσοστό 7,6%, οι εμβοές σε 14,8% και ο ιλίγγος στο 7,2%. Παρόλα αυτά, ο Kevin Munro επισημαίνει πως χρειάζεται περαιτέρω κλινική και διαγνωστική μελέτη για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιδράσεων της νόσου Covid-19 στην ακοή. O ίδιος είναι επικεφαλής μιας μεγάλης μακροχρόνιας μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διερευνήσει τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του  SARS-CoV-2 στην ακοή μεταξύ ασθενών που είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Η πιο πρόσφατη μελέτη ανέδειξε ότι πάνω από το 13% των ασθενών που πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο ανέφεραν αλλαγές στην ακουστική ικανότητά τους. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι οι εμβοές.

Πώς σχετίζονται όμως οι παραπάνω διαταραχές με τον κορωνοϊό;

Εμβοές. Είναι η αίσθηση ενός ήχου στο αυτί μη προερχόμενο από το περιβάλλον. Οι εμβοές προσβάλλουν περίπου το 17% των ενηλίκων, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι είναι και αυτό ένα από τα συμπτώματα της λεγόμενης μακράς ή επίμονης Covid-19. Ωστόσο, η συσχέτιση των εμβοών με τη νόσο Covid-19 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για τους επιστήμονες. Είναι πιθανό πως ο ιός να επιτίθεται και στην ακοή, αλλά από την άλλη πλευρά οι ειδικοί δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να είναι αποτέλεσμα του άγχους, μιας και οι εμβοές μπορούν να δημιουργηθούν σε καταστάσεις αυξημένου στρες.

Απώλεια ακοής και ίλιγγος. Οι δυσκολίες στην ακοή που σχετίζονται με τον κορωνοϊό έχουν αναφερθεί σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και βαρύτητας της Covid-19. Υπάρχουν πολλές αναφορές περιπτώσεων ξαφνικής απώλειας ακοής από το ένα αυτί, κάτι που συχνά συνοδεύεται και από εμβοές. Οι επιστήμονες θυμίζουν άλωστε ότι υπάρχουν κάποιοι ιοί όπως της ιλαράς, παρωτίτιδας και μηνιγγίτιδας που προκαλούν διαταραχές ή και απώλεια ακοής οπότε θα μπορούσε και ο  SARS-CoV-2 να προκαλεί αντίστοιχη διαταραχή. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ένα άλλο σύμπτωμα που αναφέρουν συχνά οι ασθενείς με Covid-19 είναι η ζάλη η οποία συχνά συγχέεται με τον ίλιγγο που οφείλεται σε βλάβη του εσωτερικού ωτός – σύμφωνα μάλιστα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ίλιγγος εμφανίζεται σε περίπου 7% των ασθενών με κορωνοϊό.

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός: Το σύμπτωμα που επιμένει ακόμη και όταν έχει περάσει η λοίμωξη

Η διατροφή που μειώνει κατά 30% την εξασθένιση της ακοής