Η επιλογή ενός ζεστού σάντουιτς αντί ενός κρύου μπορεί να είναι καλύτερη για τα κιλά σας και την περίμετρο της μέσης, σύμφωνα με μία μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Rutgers που δημοσιεύθηκε στο Appetite.

Συγκεκριμένα, η έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα κρύο φαγητό ή ρόφημα θεωρούν το γεύμα τους λιγότερο χορταστικό, με αποτέλεσμα να το συνοδεύουν από επιπλέον φαγητό, όπως τηγανιτές πατάτες και μπισκότα, για να συμπληρώσουν και να ικανοποιήσουν την όρεξή τους.

«Δεν είναι απόλυτα σαφές από πού προκύπτουν αυτές οι προσδοκίες, αλλά η αίσθηση του πόσο θα χορτάσουμε με ορισμένα τρόφιμα αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, μετά από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης», εξηγεί η Δρ. Maureen Morrin, καθηγήτρια μάρκετινγκ και συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη, λοιπόν, επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι ανθρώπινες αισθήσεις επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν κρύα σάντουιτς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αγοράσουν και άλλα συνοδευτικά τρόφιμα.

Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 123 παραγγελίες πελατών σε μια καφετέρια της Νέας Υόρκης που σέρβιρε ζεστά και κρύα σάντουιτς. Οι ερευνητές παρατήρησαν παρόμοιες επιλογές και σε μια άλλη καφετέρια που πρόσφερε κυρίως κρύα και ζεστά ροφήματα. Όταν, λοιπόν, ένα πελάτης έπαιρνε ένα κρύο ρόφημα, είχε τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αγοράσει και κάποιο τρόφιμο, όπως κρουασάν ή μάφιν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει μια πιθανή εξήγηση ως προς τους λόγους που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κρύα τρόφιμα είναι λιγότερο χορταστικά από τα ζεστά.

«Η βιβλιογραφία δείχνει ότι η θερμοκρασία σερβιρίσματος του φαγητού και των ροφημάτων επηρεάζει την ένταση και την αντίληψη της γεύσης και του αρώματος. Σε γενικές γραμμές, καθώς η θερμοκρασία του φαγητού αυξάνεται, τα λιπαρά λιώνουν ενισχύοντας την απελευθέρωση του αρώματος και της γεύσης. Έτσι, τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά είναι πιο έντονα για τα ζεστά τρόφιμα από ό,τι για τα κρύα», εξηγούν οι επιστήμονες.

Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες για τους ανθρώπους που προσέχουν το βάρος και τις θερμίδες που προσλαμβάνουν.

«Δεν γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τα κρύα φαγητά έχουν περισσότερο βάρος από εκείνους που προτιμούν περισσότερο τα ζεστά. Τα αποτελέσματά μας, όμως, υποδεικνύουν ότι όταν γνωρίζουν ότι τα ζεστά τρόφιμα και ροφήματα τείνουν να είναι πιο χορταστικά, οι άνθρωποι που θέλουν να ελέγχουν την κατανάλωσή τους ενδεχομένως να επιλέξουν ζεστά τρόφιμα και ροφήματα. Με τον τρόπο αυτό, θα δώσουν στον εαυτό τους μια μικρή ώθηση για την επίτευξη των στόχων του βάρους τους», καταλήγουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης

Φαγητό: Πότε χάνουμε τον έλεγχο και τρώμε περισσότερο

Χορτάσατε αλλά συνεχίζετε να τρώτε! Δεν είστε λαίμαργοι – Άλλο σας συμβαίνει

Αδυνάτισμα: Γιατί πεινάμε κάθε λίγο και λιγάκι και πώς θα το αντιμετωπίσουμε