Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron παραμένει αποτελεσματική και κατά των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε την Τετάρτη, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην θεραπεία από την COVID-19 του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τα τέλη του Νοεμβρίου για τους ανθρώπους που έχουν εμφανίσει ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα της COVID-19 και παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου.

Η REGEN-COV, η οποία αποτελείται «από δύο εξουδετερωτικά αντισώματα», που ονομάζονται imdevimab και casirivimab, «διατήρησε την ισχυρή της ικανότητα εξουδετέρωσης κατά του παραλλαγμένου στελέχους B.1.1.7», που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, όπως και «κατά του παραλλαγμένου στελέχους B.1.351» που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο όσον αφορά το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το ένα από τα δύο αντισώματα, το casirivimab, είδε τη «δύναμή του να μειώνεται».

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κολούμπια κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα και η μελέτη τους υποβλήθηκε για αξιολόγηση από ομοτίμους.

Αυτή η «προδημοσίευση» παρουσιάζει ωστόσο πιο ανησυχητικά αποτελέσματα όσον αφορά ένα άλλο από τα συνθετικά αντισώματα, το bamlanivimab: αυτό είναι «αδρανές» κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό χρησιμοποιείται στην θεραπεία της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, η οποία έχει επίσης λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ.

Το bamlanivimab αναμένεται επίσης να είναι αναποτελεσματικό και απέναντι στο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βραζιλία, καθώς αυτό παρουσιάζει παρόμοιες μεταλλάξεις με το νοτιοαφρικανικό, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Η Regeneron αναμένει εξάλλου ότι η θεραπεία της παραμένει από την πλευρά της αποτελεσματική και κατά του βραζιλιάνικου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, και γίνονται έρευνες για να το επιβεβαιώσει.

«Τα δεδομένα αυτά (…) επικυρώνουν την προσέγγισή μας που αποτελείται από ένα κοκτέιλ πολλών αντισωμάτων», δήλωσε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, πρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος της Regeneron. «Με δύο συμπληρωματικά αντισώματα σε μια θεραπεία, ακόμη κι αν το ένα δει τη δύναμή του να μειώνεται, ο κίνδυνος να χάσει την αποτελεσματικότητά του το κοκτέιλ μειώνεται σημαντικά», σημείωσε.

«Έχουμε εκατοντάδες ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα στα εργαστήριά μας, τα οποία θα μπορούσαν να σχηματίσουν νέους συνδυασμούς που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι κατά μελλοντικών παραλλαγμένων στελεχών», πρόσθεσε.

Το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες όσον αφορά την ικανότητά του να παρακάμπτει τις θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί.

Στις ΗΠΑ είχαν επιβεβαιωθεί στις 26 Ιανουαρίου 308 κρούσματα του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού και ένα κρούσμα του βραζιλιάνικου, δήλωσε χθες η Ροσέλ Ουαλένσκι, η μελλοντική διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου των Ασθενειών, που είναι η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας.

Κανένα κρούσμα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί στο αμερικανικό έδαφος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πιερρακάκης (ΘΕΜΑ 104,6): Εξασφαλισμένα τα ραντεβού των εμβολίων που έχουν ήδη προγραμματιστεί