Οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης τους φαίνεται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αντίστασης στην ινσουλίνη και τελικά σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Clinical Pharmacology.

Η ανάλυση εξέτασε στοιχεία προερχόμενα από 9.535 άτομα μεγαλύτερα των 45 ετών που δεν είχαν σακχαρώδη διαβήτη στοξεκίνημα της Έρευνας Πληθυσμού του Ρότερνταμ και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα δεκαπενταετίας.

Συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει ποτέ στατίνες εκείνοι που τις λάμβαναν έτειναν να έχουν υψηλότερες τιμές ινσουλίνης νηστείας καθώς και αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτός ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε άτομα με διαταραγμένη ισορροπία στην παραγωγή γλυκόζης καθώς και σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «σε ασθενείς που ξεκινούν αγωγή με στατίνες για την αντιμετώπισης της υπερχοληστεριναιμίας θα πρέπει να συστήνονται παράλληλα τρόποι ελέγχου της γλυκόζης του αίματος καθώς και απώλεια βάρους για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2» επισημαίνει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Bruno Stricker από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus της Ολλανδίας.