Ποιο είναι το μυστικό της ομορφιάς; Η απάντηση είναι μάλλον ανατρεπτική και δεν απαιτεί κουραστικές προπονήσεις, αισθητικές επεμβάσεις ή αγορά του πλέον σύγχρονου οδηγού με συμβουλές περιποίησης και tips για πιο θελκτική εμφάνιση.

Η γενναιοδωρία, ισχυρίζεται νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, είναι η συνταγή για να κατακτήσει κανείς την πολυπόθητη ομορφιά. Για την ακρίβεια, ελκυστικότητα και γενναιοδωρία συμπορεύονται καθώς τα στοιχεία θέλουν τους πιο γοητευτικούς ανθρώπους να είναι συνήθως γενναιόδωροι και, αντιστρόφως, όσους δίνουν τον δεύτερο χιτώνα τους να αξιολογούνται ως πιο ελκυστικοί. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly.

Το νέο ερευνητικό πόρισμα έρχεται να πλειοδοτήσει στους λόγους που πρέπει κανείς να είναι γαλαντόμος, προσθέτοντας ένα ακόμη όφελος πλάι στην αύξηση της ευτυχίας, της αυτοπεποίθησης και της καλύτερης σωματικής υγείας που βιώνει όποιος δεν διστάζει να προσφέρει.

Η σύνδεση των δύο αρετών δεν είναι καινοφανής αλλά αποτελεί διαχρονική αναφορά στα έργα ποιητών και φιλοσόφων, ισχυρίζεται η Sara Konrath, συ-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλανθρωπικών Σπουδών στη Σχολή Φιλανθρωπίας Lilly Family  (Lilly Family Philanthropy School), το πρώτο στο είδος του τμήμα μελέτης της παγκόσμιας φιλανθρωπίας για την κατανόηση του ανθρωπιστικού έργου και των στρατηγικών που μπορεί να επιτευχθεί, το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Σε συνεργασία με τη Δρ Femida Handy από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, εξέτασαν τα στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες -μία σχετικά με ηλικιωμένους και δύο που ακολούθησαν το δείγμα από τα τέλη της εφηβείας και έως την ενηλικίωση, με τη μία να φτάνει λίγο πριν την τρίτη ηλικία- θέτοντας τα εξής ερευνητικά ερωτήματα: αξιολογούνται ως πιο γοητευτικοί όσοι προσφέρουν αφειδώς; Και, αντιστρόφως, είναι πιο ελκυστικοί εμφανισιακά όσοι είναι γενναιόδωροι;

Πληροφορίες αναφορικά με τη φιλανθρωπική δράση και τη γενναιοδωρία των συμμετεχόντων που θα αξιολογούνταν από την άλλη ομάδα για την εξωτερική τους εμφάνιση είχαν παραμείνει κρυφές ώστε να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα.

Τόσο στην ομάδα των ηλικιωμένων όσο και των νεότερων συμμετεχόντων, η γενναιοδωρία και η παροχή φροντίδας συνδέθηκαν με υψηλότερα ποσοστά ελκυστικότητας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Δρ Handy επεσήμανε πως, παρότι δεν μπορεί να δοθεί μια επαρκής εξήγηση της σχέσης προσφοράς και ελκυστικότητας, οι τρεις μελέτες διακρίνονται από αξιοσημείωτη συνέπεια στο κοινό εύρημα, παρά τη διεξαγωγή τους σε διαφορετικούς χρόνους, με διαφορετικό δείγμα και άλλες ερευνητικές μεθόδους και εργαλεία.

Από την πλευρά της, η Δρ Konrath υπογράμμισε τη διάλυση του στερεοτύπου που θέλει τους όμορφους ανθρώπους εγκλωβισμένους στη ματαιοδοξία και φιλαυτία τους, από τις μελέτες που αποκάλυψαν πως όσοι κρίθηκαν ως λιγότερο ελκυστικοί ήταν εξίσου λιγότερο γενναιόδωροι. Επιπλέον, σημείωσε, οι άνθρωποι που ξοδεύουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε προϊόντα ομορφιάς και αισθητικές επεμβάσεις για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, πιθανώς να ανακάλυπταν στη φιλανθρωπία τον τρόπο που η εσωτερική τους ομορφιά μπορεί να ανασυρθεί στην επιφάνεια.

Μήπως, διερωτώνται οι ερευνήτριες, η γενναιοδωρία θα αποτελέσει τη νέα τάση στον χώρο της ομορφιάς;

 

Διαβάστε επίσης:

Η γενναιοδωρία φέρνει ευτυχία

Η ορμόνη που αλλάζει τη συμπεριφορά των ανδρών όταν βρίσκονται μπροστά σε κοινό

Πρόσωπο ή σώμα: Τι κοιτάμε όταν επιλέγουμε σύντροφο