Τα αντισώματα του κορωνοϊού μειώνονται θεαματικά τους πρώτους τρεις μήνες μετά από περιπτώσεις ήπιας λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Η μελέτη των ερευνητών του UCLA δείχνει ότι σε ήπια περιστατικά λοίμωξης Covid-19, τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2, μειώνονται ραγδαία κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών μετά τη λοίμωξη,  μειούμενα κατά το ήμισυ κάθε 73 μέρες. Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός μείωσης τότε τα αντισώματα θα εξαφανιστούν μέσα σε περίπου ένα έτος.

Προηγούμενες μελέτες υποδείκνυαν ότι τα αντισώματα έναντι του νέου κορωνοϊού είναι βραχύβια, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια. Αυτή θεωρείται ότι είναι η πρώτη έρευνα που υπολογίζει με προσοχή και ακρίβεια τον ρυθμό με τον οποιο εξαφανίζονται τα αντισώματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν ένα μικρό δείγμα ασθενών για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Επρόκειτο για 20 γυναίκες και 14 άνδρες που ανάρρωσαν από ήπια λοίμωξη Covid-19. Τα τεστ αντισωμάτων έγιναν κατά μέσο όρο στις 36 μέρες και στις 82 μέρες μετά την αρχική εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Τα ευρήματα των ειδικών εγείρουν ανησυχία για τα λεγόμενα «διαβατήρια ανοσίας» βάσει αντισωμάτων (δηλαδή πιστοποιητικά ότι κάποιος νόσησε από Covid-19, έχει βγει θετικός σε τεστ αντισωμάτων και θεωρείται ότι πλέον έχει ανοσία στον κορονοϊό SARS-CoV-2), την δυναμική της ανοσίας της αγέλης και την αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων για την εκτίμηση των παρελθόντων λοιμώξεων. Επιπρόσθετα τα ευρήματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις για την διάρκεια δράσης των βασιζόμενων στα αντισώματα εμβόλια.