Καθώς η γρίπη σαρώνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας (ήδη μετράμε 56 νεκρούς και εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται με επιπλοκές σε ΜΕΘ), Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να καταπολεμήσουν όλους τους ιούς της γρίπης.

Μάλιστα, σπεύδουν να κάνουν λόγο για σημαντική εξέλιξη που φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης.

Όπως είναι γνωστό, τα στελέχη της γρίπης μεταλλάσσονται ανά σεζόν με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να κάνουν κάθε φορά αγώνα δρόμου για να παράγουν το εμβόλιο που θα καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα το επικρατόν κάθε φορά στέλεχος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο κατά του στελέχους Η1Ν1 έχει αποτελεσματικότητα έως 70%.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Doherty στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, με τη συμμετοχή του διδακτορικού φοιτητή Μάριου Κουτσάκου, υποστηρίζουν ότι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι συχνά στον γενικό πληθυσμό, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση όλων των κοινών στελεχών της γρίπης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης, που δεν θα χρειάζεται να αλλάζει η σύστασή του από χρονιά σε χρονιά, ενώ μπορεί να καλύπτει και άτομα που εκ φύσεως δεν έχουν Τ-κύτταρα.

«Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται διαρκώς για να ξεφεύγουν από το σύστημα αναγνώρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ευρεία ποικιλομορφία και άρα καθίσταται πρακτικά αδύνατο να προβλέψουμε την εξέλιξη και εμβολιάσουμε τον πληθυσμό κατά του στελέχους που επικρατεί και προκαλεί κάθε φορά την επιδημία γρίπης», εξηγεί ο Μάριος Κουτσάκος.

Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που σαρώνουν το σώμα για τυχόν ανωμαλίες και λοιμώξεις. Είναι καίριας σημασίας για την ανοσία έναντι του ανθρώπου σε μια σειρά βακτηρίων και ιών. Αποκαλούνται και «φονείς» καθώς έχουν την μοναδική ιδιότητα να στοχεύουν απευθείας και να σκοτώνουν τα επηρεαζόμενα κύτταρα.

Ο Μάριος Κουτσάκος και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν φασματομετρία μάζας που μπορεί να διαχωρίσει τα μόρια με βάση τη μάζα τους, και εξέτασαν τμήματα του ιού που είναι κοινά σε όλα τα στελέχη της γρίπης και έτσι κατέληξαν στην ιδέα ότι τα Τ-κύτταρα μπορούσαν να εξοντώσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη της γρίπης τύπου Α, Β και C.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη κατοχυρωθεί η έρευνα με πατέντα και οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν σύντομα να αναπτύξουν ένα καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης ώστε να αποτραπούν στο μέλλον πανδημίες γρίπης.