Τρεις πολύ σημαντικές ανακαλύψεις για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν σήμερα σε ισάριθμα άρθρα στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases και στο bioRxiv.

Κινέζοι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν ζώντα ιό SARS-CoV-2 στα κόπρανα ασθενών που είχαν αποβιώσει από νόσο COVID-19, ενώ μια άλλη ομάδα ειδικών πάλι από την Κίνα κατάφερε να ανιχνεύσει RNA του κορωνοϊού στις επιφάνειες δωματίων ξενοδοχείου που είχαν τεθεί σε καραντίνα άτομα με υποψία της λοίμωξης.

Μια τρίτη ομάδα επιστημόνων από την Ευρώπη που μελέτησε τις μεταλλάξεις που έχει υποστεί ο κορωνοϊός υποστηρίζει ότι καμιά εξ αυτών δεν αυξάνει την μεταδοτικότητά του. Ενώ οι περισσότερες έχουν προκληθεί από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο SARS-CoV-2 ζει στα κόπρανα

Ομάδα γιατρών από το Νοσοκομείο της πόλης Guangzhou στην Κίνα περιγράφουν την περίπτωση ενός 78χρονου ασθενή με COVID-19 που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν. Στις 22 Ιανουαρίου ετέθη σε μηχανικό αερισμό και στα τέσσερα δείγματα κοπράνων που είχαν συλλεχθεί την περίοδο 27 Ιανουαρίου – 7 Φεβρουαρίου, εντοπίστηκε RNA του νέου κορωνοϊού. Αντιγόνα του ιού βρέθηκαν επίσης κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος που είχαν συλλεχθεί για βιοψία. Ο ασθενής τελικά απεβίωσε στις 20 Φεβρουαρίου.

Τα δείγματα κοπράνων περιείχαν υψηλότερο φορτίο του DNA του ιού από τα αναπνευστικά δείγματα που είχαν συλλεχθεί μεταξύ της 17ης και 28ης ημέρας από την απαρχή των συμπτωμάτων. Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να απομονώσουν τον ζώντα ιό από δείγματα κοπράνων που είχαν συλλέξει αργότερο, αν και συνέχιζαν να εντοπίζουν ιικό RNA.

Όταν όμως χρωμάτισαν με ειδική χρωστική ουσία κατάλοιπα από μια καλλιέργεια κοπράνων παρατήρησαν σε ειδικό μικροσκόπιο ότι υπήρχαν σφαιρικά ιικά σωματίδια με πρωτεΐνες S, που είναι χαρακτηριστικές του SARS-CoV-2.

Δείγματα από κόπρανα από άλλους 27 ασθενείς, έδειξαν ότι στους 11 που ήταν θετικοί στον ιό, το ιικό RNA ήταν παρόν τουλάχιστον μια φορά. Επίσης απομόνωσαν ζώντα ιό από δύο άλλα δείγματα «ένδειξη ότι ο ιός στα κόπρανα είναι μια συχνή εκδήλωση της νόσου COVID-19», εξηγούν.

Και συμπληρώνουν ότι, τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη του προσεκτικού καθαρισμού των επιφανειών των νοσοκομειακών χώρων μετά το εξιτήριο ή τον θάνατο ατόμων με νόσο COVID-19 προς αποφυγή της εξάπλωσής της.

Σε μαξιλαροθήκες και σεντόνια «κρύβεται» ο κορωνοϊός

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το RNA του ιού ήταν παρόν σε 22 επιφάνειες (22%) και των κλινοσκεπασμάτων των δωματίων ξενοδοχείων που είχαν μείνει δύο προ-συμπτωματικοί φοιτητές στο πλαίσιο καραντίνας.

Τρεις ώρες μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα, οι επιστήμονες πήραν δείγματα από όλες τις επιφάνειες των δωματίων που είχαν μείνει οι φοιτητές. Έξι από τα 11 δείγματα (55%) από το ένα δωμάτιο ήταν θετικά στον SARS-CoV-2, περιλαμβανομένων των σεντονιών, της παπλωματοθήκης, των μαξιλαροθηκών και των πετσετών. Οι μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια, με τα οποία είχαν έρθει σε παρατεταμένη επαφή οι φοιτητές, είχαν το υψηλότερο ιικό φορτίο.

Βάσει των ευρημάτων αυτών, οι ερευνητές συστήνουν να μην τινάζουμε τα σεντόνια όταν τα αλλάζουμε αλλά να συλλέγονται προσεκτικά και να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία και αφού στεγνώσουν να σιδερώνονται επιμελώς για να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Ο ιός μεταλλάσσεται αλλά δεν γίνεται πιο μεταδοτικός

Στην τρίτη μελέτη, έγινε γονιδιωματική ανάλυση του ιού σε δείγμα άνω των 15.000 ασθενών από 75 χώρες. Και καμιά από τις μεταλλάξεις που έχει υποστεί ο κορωνοϊός δεν αυξάνει τη μεταδοτικότητά του.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής καθηγητής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, Francois Balloux, που συνεργάστηκε με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εντόπισαν 6.822 μεταλλάξεις στον SARS-CoV-2. Για τις 273 μεταλλάξεις υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι συμβεί ανεξάρτητα και είναι επαναλαμβανόμενες.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 31 εξ αυτών που είχαν συμβεί ανεξάρτητα τουλάχιστον 10 φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για να δουν αν οι μεταλλάξεις αυτές είχαν αυξήσει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, έφτιαξαν ένα εξελικτικό δέντρο του κορωνοϊού και ανέλυσαν αν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη γινόταν συχνότερη.

Εν τέλει δεν εντόπισαν στοιχεία ότι κάποια εκ των συχνών μεταλλάξεων αύξανε την μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2, αλλά αντιθέτως κάποιες μεταλλάξεις ήταν ουδέτερες. Οι περισσότερες πάντως ήταν μοιραίες για την επιβίωση του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια εκ των μεταλλάξεων που αναλύθηκαν ήταν στην πρωτεΐνη S (ακίδα), την D614G, που έχει θεωρηθεί ως συχνή και ίσως κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό. Τα νέα όμως στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή δεν σχετίζεται τελικά με την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.

Τέλος, οι περισσότερες από τις συχνές μεταλλάξεις του ιού φαίνεται να έχουν προκληθεί από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, και δεν είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής του στο οργανισμό του ξενιστή, δηλαδή τον άνθρωπο.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρση lockdown στη Δανία – Ραντεβού… μόνο με απόδειξη 6μηνης σχέσης για τα ζευγάρια!