Ελληνική μελέτη που εντοπίζει σημαντική αλληλουχία στην πρωτεϊνη S («ακίδα») του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, η οποία είναι ομόλογη με νευροτοξίνη φιδιού, είναι προς κρίση για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό FEBS Journal.
Η μελέτη που τη Δευτέρα, στo preprints.com, υπό τον τίτλο “Nicotinic Cholinergic System and COVID-19: Identification of a Potentially Crucial Snake Toxin-Like Sequence in the SARS-CoV-2 Spike Glycoprotein“, έγινε από τους Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, Ηλία Ηλιόπουλο, Σωκράτη Τζάρτο και Κωνσταντίνο Πουλά από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι Έλληνες ερευνητές ανίχνευσαν μια σημαντική αλληλουχία στην πρωτεϊνη S («ακίδα») του νέου κορωνοϊού, η οποία είναι ομόλογη με νευροτοξίνη φιδιού.

«Η πρωτεϊνη S μέσω αυτού του πρωτοαναφερόμενου τμήματος ενδέχεται να αλληλεπιδρά με το νικοτινικό χολινεργικό σύστημα και να προκαλεί τοξικά αποτελέσματα στον οργανισμό», αναφέρουν οι ειδικοί.

«Διαφαίνεται ότι ο συσχετισμός μεταξύ ιού και νευροτοξινών φιδιών αποτελεί την απαρχή για την αποικοδόμηση της δράσης του ιού»

Σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας, η πρωτεΐνη S του ιού SARS-CoV-2 έχει ομολογία με τοξίνες δηλητηρίων φιδιών, ερμηνεύοντας έτσι την επίδραση που έχει ο ιός στον οργανισμό και τα συμπτώματα που προκαλεί.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έκαναν μελέτες ομολογίας, μεταξύ της πρωτεΐνης S και διαφόρων νευροτοξινών φιδιών, χρησιμοποιώντας κατάλληλο λογισμικό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπάρχει ομολογία μεταξύ των αμινοξικών θέσεων 375-390 της πρωτεΐνης S και μιας νευροτοξίνης.
«Το εύρημα αυτό αποτελεί τη βάση για να γίνει ερμηνεία της συμπτωματολογίας της νόσου COVID 19 και να επιβεβαιωθεί η υπόθεση της εμπλοκής του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος. Η εύρεση ομολογίας μεταξύ της S και της νευροτοξίνης NL1 αποκάλυψε τη δυνατότητα της πρώτης να αποτελεί “προσδέτη” και μάλιστα ανταγωνιστή του νικοτινικού υποδοχέα της ακετυλοχολίνης nAchR, ενισχύοντας έτσι την υπόθεση ότι η χρήση νικοτίνης (αλλά και άλλων ενδεχομένως αγωνιστών των υποδοχέων) θα έχει ευεργετική επίδραση σε ασθενείς με την νόσο», αναφέρεται στην περίληψη της μελέτης.
Οι Έλληνες επιστήμονες σημειώνουν ακόμα ότι, «η επίδραση του ιού στο νικοτινικό χολινεργικό σύστημα έχει πολύ μεγάλη κλινική σημασία, διότι παρατηρούνται συμπτώματα στους νοσούντες που μπορούν να αποδοθούν στην εμπλοκή αυτού του μονοπατιού στη νόσο. Από τη δημοσίευση διαφαίνεται ότι ο συσχετισμός μεταξύ ιού και νευροτοξινών φιδιών αποτελεί την απαρχή για την αποικοδόμηση της δράσης του ιού και ενδεχομένως αποκαλύπτει και πιθανούς ζωικούς οργανισμούς που μολύνονται από τον ιό ή υπήρξαν στο παρελθόν ξενιστές του».

Ειδήσεις σήμερα:

Ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ προτείνουν Γερμανία και Γαλλία