Ένας γερασμένος πληθυσμός, μια αδύναμη οικονομία ένα ανεπαρκές σύστημα υγείας: στην Ελλάδα υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σοβαρή διασπορά του κορωνοϊoύ, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Spiegel.

Όπως αποδείχτηκε, όμως, τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά.

Σύμφωνα με το γερμανικό Μέσο, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τέσσερις λόγοι.

Το δημοσίευμα ξεκινάει με μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία αναφέρεται στην χαλάρωση των μέτρων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Η ηλικιωμένη μάλιστα έχει και ένα διάγραμμα που συγκρίνει τα κρούσματα και τους νεκρούς σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία.

Παρά τις δυσκολίες, όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Ελλάδα αντιμετώπισε απροσδόκητα καλά την πανδημία (οικονομία, σύστημα υγείας, γερασμένος πληθυσμός).

Ξένα μέσα, διεθνείς οργανισμοί και οι ξένες κυβερνήσεις αποθεώνουν τη χώρα μας για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.

Πού οφείλεται, όμως, η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας;

Σύμφωνα με τη Spiegel, η τεράστια επιτυχία της χώρας μας οφείλεται σε τέσσερις διαφορετικούς παράγοντες.

– Η κυβέρνηση έχει ήδη ακούσει από τον Φεβρουάριο τις προειδοποιήσεις από Έλληνες επιστήμονες και διαβουλεύτηκε διεθνώς αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες, όπως τον Ηλία Μοσίαλο.

– Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε γρήγορα πολιτικές αποφάσεις με τα περιοριστικά μέτρα να ξεκινούν στις 27 Φλεβάρη.

– Οι Έλληνες ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση και έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

– Η Ελλάδα εργάστηκε για να αυξήσει τον αριθμό των κλινών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία κατά περισσότερο από 70%.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα της Spiegel αναφέρει ότι με τη χαλάρωση των μέτρων, βγήκαν στην επιφάνεια οι οικονομικές συνέπειες, όμως, όπως τονίζεται στο άρθρο, οι Έλληνες τώρα έχουν μια ελπίδα: Έδειξαν στον εαυτό τους και στον κόσμο ότι εκείνοι αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τον ιό. Το αποτέλεσμα: η χώρα θα μπορούσε να ανακάμψει γρηγορότερα από τις οικονομικές συνέπειες που εμφανίζονται τώρα σε σχέση με άλλες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ούτε ένα θετικό δείγμα κορωνοϊού δεν εντόπισαν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει τις… 200 μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Με ειδική άδεια από τώρα η μετακίνηση σε νησιά για προετοιμασία καταστημάτων και ξενοδοχείων