Το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική συνέστησε νέες θεραπευτικές αγωγές που βασίζονται στην παραδοσιακή φαρμακοποιία κατά της νόσου Covid-19, να υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους πριν από τις δοκιμές τους σε μεγάλη κλίμακα όπως στη Μαδαγασκάρη.

«Στους Αφρικανούς αξίζει να χρησιμοποιούν φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα που εφαρμόζονται για τα φάρμακα τα οποία παρασκευάζονται για τους πληθυσμούς στο υπόλοιπο κόσμο», έγραψε ο οργανισμός (WHO-Afro) σε ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπό του.

«Ακόμα και όταν αγωγές προέρχονται από την παραδοσιακή πρακτική και από τη φύση, είναι πολύ σημαντικό να αποδεικνύεται η δραστικότητά τους και η ασφάλειά τους μέσα από αυστηρές κλινικές δοκιμές», επέμεινε ο ΠΟΥ.

«Φαρμακευτικά φυτά όπως η αρτεμισία η ετησία (artemisia annua) θεωρούνται πιθανές θεραπευτικές αγωγές για την Covid-19, αλλά πρέπει να διεξαχθούν δοκιμές για να αξιολογηθεί η δραστικότητά τους και να διαπιστωθούν οι παρενέργειές τους», υπογράμμισε ο διεθνής οργανισμός.

Η Μαδαγασκάρη ανέπτυξε θεραπευτική αγωγή κατά της ασθένειας Covid-19 με βάση την αρτεμισία, η οποία σήμερα επαινείται σε διάφορες χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής, παρά τις επιφυλάξεις του ΠΟΥ.

Το Κονγκό, όπου είναι η έδρα του WHO-Afro, παράγγειλε ένα δείγμα της αγωγής αυτής που θα παρουσιαστεί αύριο στο κοινό, σύμφωνα με την προεδρία της Δημοκρατίας.

«Ακόμα και όταν θεραπείες προέρχονται από την παραδοσιακή πρακτική και τη φύση, είναι πολύ σημαντικό να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους και η ασφάλειά τους μέσα από αυστηρές κλινικές δοκιμές», επέμεινε ο οργανισμός του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι η παραδοσιακή ιατρική, συμπληρωματική και εναλλακτική, παρέχει πολλά οφέλη και ότι η Αφρική έχει μακρά ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική και στους παραδοσιακούς θεραπευτές που έχουν σημαντικό ρόλο στην περίθαλψη των πληθυσμών.

Με λιγότερους από 2.000 θανάτους, η Αφρική συνεχίζει να είναι η λιγότερο πληγείσα ήπειρος από την πανδημία της Covid-19, η οποία έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν 250.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη

Μητσοτάκης στο CNN: Για την Ελλάδα η κληρονομιά της κρίσης είναι το αίσθημα της συλλογικής επιτυχίας