Ο πόλεμος στο Βιετνάμ αποτέλεσε ίσως την ατυχέστερη στιγμή των αμερικανικών δυνάμεων, προκαλώντας μία ήττα στο πεδίο της μάχης και μία -ενδεχομένως και μεγαλύτερη- ήττα στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, με εκατομμύρια Αμερικανούς να αντιτίθενται σε έναν πόλεμο που δεν τους αφορούσε και που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων νεαρών ανδρών. Με αυτόν τον καταστροφικό σε όλα τα επίπεδα πόλεμο για τις ΗΠΑ, συγκρίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι την κατάσταση που αντιμετωπίζει η υπερδύναμη της Βόρειας Αμερικής εξαιτίας της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

Ήδη, οι ανθρώπινες απώλειες σε απόλυτους αριθμούς, είναι μεγαλύτερες από τον κορωνοϊό, συγκριτικά με τις απώλειες του αμερικανικού στρατού στον μακρόχρονο πόλεμο (20 χρόνια!!!) με τους βιετκόνγκ. Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι 58.220 Αμερικανοί στρατιώτες πέθαναν στη σύγκρουση στο Βιετνάμ, η οποία ξεκίνησε το 1955 και έληξε το 1975. Η ασθένεια Covid-19 έχει πλέον στερήσει περισσότερες ζωές στις ΗΠΑ, καθώς οι νεκροί πλησιάζουν τους 60.000.

«Είμαστε σε πόλεμο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα. «Τον αποκαλώ αόρατο εχθρό και είναι ένας επικίνδυνος πόλεμος», πρόσθεσε.

Ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, μολύνοντας περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι νεκροί συνολικά ανέρχονται σε περισσότερους από 200.000, δίνοντάς του ένα ποσοστό θνησιμότητας κοντά στο 7%.

Το ποσοστό θνησιμότητας γενικά μειώνεται καθώς αυξάνεται η εξέταση και εντοπίζονται περισσότεροι ασθενείς. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι πιθανότατα είχαν τον ιό στις Η.Π.Α. και δεν έχουν εντοπιστεί, προβάλλοντας ποσοστό θνησιμότητας κοντά στο 1%. Παρόλα αυτά, η πανδημία Covid-19 είναι πολύ πιο μολυσματική και θανατηφόρα από την εποχική γρίπη, η οποία έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 0,1% και σκοτώνει 290.000 έως 650.000 ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Καθώς η λοίμωξη εξαπλώθηκε ραγδαία στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, τα νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη και τις γύρω κομητείες σχεδόν συγκλονίστηκαν από το κύμα ασθενών με Covid-19.

Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προβλέπει ότι θα υπάρξουν περισσότεροι από 67.000 θάνατοι στις ΗΠΑ από τον νέο κορωνοϊό μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, ορισμένες πολιτείες άρουν την καραντίνα. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 16 πολιτείες αποκάλυψαν «επίσημα σχέδια επανέναρξης» για άρση των περιορισμών του κορωνοϊού. Είπε ότι το Μισούρι, η Πενσυλβάνια, το Όρεγκον και το Αϊντάχο έχουν γνωστοποιήσει τα σχέδιά τους για την απόσυρση των μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ορισμένοι κυβερνήτες και ειδικοί στη δημόσια υγεία δεν κρύβουν τους προβληματισμούς τους και έχουν προειδοποιήσει για την επανεμφάνιση του ιού, ειδικά ενόψει του επόμενου κύματος, το οποίο θα μπορούσε να συμπέσει με τη συνήθη εποχή της γρίπης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες για τη θεραπεία της ασθένειας Covid-19. Δεκάδες πιθανές θεραπείες βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να βγάλουν ένα εμβόλιο στην αγορά το συντομότερο δυνατό. Όμως η έρευνα είναι μία δύσκολη υπόθεση και απαιτεί χρόνο. Μέχρι τότε, η μοναδική ασπίδα της ανθρωπότητας είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η υγιεινή, σε συνδυασμό με την υπεύθυνη συμπεριφορά.