Το μήνυμα ότι «πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε αλλά να προσέξουμε γιατί είμαστε στην αρχή του τέλους» έστειλε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας κάλεσε τον κόσμο «να κάνει υπομονή και να μην ξεγελαστεί από τα καλά δεδομένα γιατί το πρώτο που βλέπουμε από τις αναλύσεις είναι ότι αν ξεφύγουμε από τη σοβαρότητα του lockdown η επιδημία θα επανέλθει άσχημα πολύ σύντομα. Ζητάμε υπομονή γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ καλό ότι είχαμε μείωση των διασωληνωμένων γιατί δείχνει ότι βαίνουμε προς μια μείωση του στρες στο σύστημα υγείας».

Όπως εξήγησε «για να ανστρέψουμε το lockdown μπορεί να γίνει μέχρι τον Μάιο ο μηδενισμός των κρουσμάτων».

Ωστόσο, τόνισε, ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε εκρίζωση του ιού, η οποία είναι και εφικτή όπως φαίνεται στην Κίνα αφού είχαν μηδενισμό κρουσμάτων επί σειρά ημερών».

Ερωτηθείς για την ανοσία ασθενών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι έχουμε «ελάχιστες περιπτώσις αναζωπύρωσης του κορωνοϊού σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει αλλά με σχετικά καλή βεβαιότητα θα το γνωρίζουμε το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο».

Σημείωσε, τέλος, πως «ό,τι περιμένουμε από αναζωπύρωση θα έρθει από το εξωτερικό. Οποτεδήποτε χαλαρώσουν τα μέτρα από έξω για μετακίνηση πληθυσμού θα έχουμε νέα κρούσματα».

Ειδήσεις σήμερα:

Τι έκανε η Ελλάδα και τι δεν έκανε η Βρετανία στη μάχη με τον κορωνοϊό

Σήμερα η καταβολή έκτακτου δώρου Πάσχα σε ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων

Independent: «Κλειδί» για την «ισοπέδωση» της καμπύλης στην Ελλάδα οι γρήγορες αποφάσεις