Πριν λίγα 24ωρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι αν οι ΗΠΑ έχουν 100 με 200 χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της επιδημίας covid-19 που έχει προκαλέσει η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, θα είναι επιτυχία. Το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος -και ενώ οι ΗΠΑ σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε αριθμό νεκρών σε ένα 24ωρο- παραδέχθηκε ότι «θα έχουμε πολλούς νεκρούς τις επόμενες εβδομάδες».

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να μοιραστεί τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, «έριξε το μπαλάκι» στις τοπικές κυβερνήσεις των Πολιτειών, καλώντας του κυβερνήτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται δριμύτατη κριτική, όχι μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά -κυρίως- από τους πολίτες, για την υποτίμηση της πανδημίας και τη χαρακτηριστική -και όπως αποδεικνύεται, καταστροφική- καθυστέρηση που επέδειξε στη λήψη μέτρων.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, δεν δίστασε, μάλιστα, να πει ότι «δεν θα έχουμε δει τέτοια νούμερα (σ.σ. νεκρών) από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Θέλησε, δε, να στρέψει τα βλέμματα στην επόμενη ημέρα, λέγοντας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πηγή, ώστε να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και να επαναφέρουμε τη χώρα μας», όταν λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, δήλωνε με χαρακτηριστικό κυνισμό, ότι σκοπεύει να άρει τα μέτρα στις 12 Απριλίου, ώστε να επανεκκινηθεί η αμερικανική οικονομία και ότι «θα φροντίσουμε για τους ηλικιωμένους μας».

Σε μία στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις αρχικές του δηλώσεις και εκτιμήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αποτελεί «πατριωτικό καθήκον όλων, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων» που έχουν ληφθεί.

Και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, «ώστε οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τις δουλειές τους».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι χιλιάδες μέλη στρατιωτικού προσωπικού θα αναπτυχθούν σε Πολιτείες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Θα προσθέσουμε ένα τεράστιο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού για να βοηθήσουν», είπε το Σάββατο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Χίλια μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα σταλούν στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους στρατιωτικοί γιατροί και νοσοκόμοι, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Καναδάς: 62 νεκροί και 1.177 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Κορωνοϊός – Τυνησία: Έκτακτες εξουσίες στον πρωθυπουργό για να διαχειριστεί την πανδημία